Mainos

Bushilta odotetaan lupausten täyttämistä

Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan reilusti yli puolet amerikkalaisista toivoo nyt George Bushin ryhtyvän toimiin yhtenäistääkseen vaalitaistelun aikana kahtia jakautuneen kansakunnan.

Amerikkalaiset toivovat presidentti George Bushin lunastavan lupauksensa kansakunnan yhtenäistämisestä. CNN:n, USA Todayn, ja Gallupin mittauksessa 57 prosenttia toivoo tätä. Yhteensä 39 prosenttia vastaajista kuitenkin epäili, että Bush kykenisi toisella kaudellaan siihen.

Bush lähestyi voittopuheessaan demokraattiäänestäjiä, joista valtaosa äänesti yhtä paljon Bushia vastaan kuin John Kerryn puolesta. Presidentti lupasi nähdä vaivaa voittaakseen heidän luottamuksensa toisella kaudellaan.

-Nyt tarvitaan tekoja puheiden sijaan, Business Week -lehden Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Rick Dunham sanoo.

Mittauksessa kolmannes vastaajista sanoi olevansa optimistisia Bushin toisesta kaudesta, 23 prosenttia innoissaan. Vastaavasti neljännes oli peloissaan ja vajaa viidennes pessimistejä.

Bushilla on vielä ennen vuodenvaihdetta kaksi näytön paikkaa. Yksi nykyisistä korkeimman oikeuden tuomareista on vakavasti sairaana ja tarvitsee presidentin nimittämän sijaisen. Vuoden 2005 toimintaohjelma on täyttä päätä valmisteilla Valkoisessa talossa.

-Bush voisi osoittaa yhteistyöhalua kuuntelemalla demokraatteja, jopa Kerryä, vaikkapa budjettialijäämästä. Miksei joku mahdollisista uusista ministereistäkin voisi olla demokraatti, Dunham pohtii.

Demokraatit pesevät jälkipyykkiä

Vaalit ratkesivat jälleen republikaanien peruskannattajien, kuten evankelisten kristittyjen äänillä. Heitä on yli 40 prosenttia perusäänestäjistä ja neljä viidestä heistä äänesti Bushia. Vastaavasti esimerkiksi kaikista afro-amerikkalaisten äänistä Bush sai vain noin kymmenesosan. Republikaanit ovat kuitenkin onnistuneet myös laajentamaan kannattajakuntaansa. Bush sai nyt edellisiä vaaleja enemmän naisten, latinojen ja moraalikysymyksissä vapaamielisempien miesten ääniä.

-Meidän pitää jatkossa päivittäin muistuttaa äänestäjiä heitä koskevista poliittisista päätöksistä, kuten terveydenhoidosta, emmekä saa vältellä moraalisia pohdiskeluja, demokraattien kongressiedustaja Nancy Pelosi pesi jälkipyykkiä.

Irak ja terrorisminvastainen sota pysyvät keskeisesti esillä Bushin toisen kauden alussa. Bush on luvannut viedä loppuun aloittamansa terveydenhoidon ja sosiaaliturvan uudistukset ja tehdä ajamistaan veronalennuksista pysyviä.

-En ole varma, onko talouspolitiikan tärkeysjärjestys selvillä, Columbia Business Schoolin professori Glenn Hubbard sanoo Financial Times -lehdessä.

Hubbard pitää verouudistuksen ja sosiaaliturvan uudistamista vaikeana siitäkin huolimatta, että republikaaneilla on nyt enemmistö myös kongressissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.