Mainos

Bush on poliitikkoperheen vesa

Yhdysvaltain 43. presidentti George W. Bush on syntynyt 6. heinäkuuta 1946 poliitikkoperheen vesana. Bushin isoisä, Prescott Sheldon Bush oli Connecticutin senaattori. Tämän poika ja tuoreen presidentin isä George Bush oli, kuten tiedetään, kahdeksan vuotta varapresidenttinä ja neljä vuotta Yhdysvaltain presidenttinä.

George W. Bush itse harkitsi lähtöä mukaan politiikkaan vuonna 1971, kun Texasin edustajan paikka avautui senaatissa. Bush päätti kuitenkin mennä takaisin koulun penkille ja hän lähti Harvardiin opiskelemaan taloustieteitä. Isän nimi auttoi hänet moniin hyviin yliopistoihin.

Bush ei ollut Yalen ja Harwardin aikoinaan innokas opiskelija. Hän keskittyi mieluummin seuraelämään. Bushista kerrotaan runsaasti juttuja, joissa hänet mainitaan kovana juhlijana. Ystävien mukaan hän otti nuorempana usein muutaman ryypyn liikaa ja alkoholista alkoi tulla jonkinasteinen ongelma 1980-luvun alkupuolella.

1977 Bush solmi avioliiton Laura Welchin kanssa. Vaimon kerrotaan antaneen Georgelle uhkavaatimuksen

Bush meni naimisiin 1982. Perheen tyttäret ovat nyt 18-vuotiaita.

juomisen lopettamiseksi ja George W. Bush kertoo itse, että hän lopetti alkoholin käytön tyystin jo yli kymmenen vuotta sitten. Parilla on kaksi tytärtä. Vietnamin sodan ajan George vietti kotiosavaltiossa Teksasissa kansalliskaartin lentäjänä.

Kosto?

George Bush vanhemman presidentinvaalitappio Bill Clintonille oli kova pala koko perheelle. Ilkeät kielet sanovatkin, että Bush nuoremman pyrkimys presidentiksi onkin ennen kaikkea kosto hänen isänsä puolesta.

George W. Bush lähti mukaan Texasin kuvernöörikilpaan vuonna 1994 ja hänet valittiin virkaan. Hän pääsi helposti toiselle kaudelle vuonna 1998. Bushin varsinainen poliittinen virkakokemus rajoittuukin viiteen kuvernöörivuoteen.

Bushin kannattajat pitävät kuvernööriä miellyttävänä, itsevarmana ja karismaattisena poliitikkona. Vastustajat ovat leimanneet hänet Bushin dynastian muokkaamaksi poliittiseksi klooniksi ja hemmotelluksi kakaraksi.

Abortin vastustaja

George W. Bush vietti Vietnamin sodan kansalliskaartin lentäjänä.

Bush suhtautuu kriittisesti naisten vapaaseen aborttioikeuteen. Oikeus aborttiin tulee rajata vain tapauksiin, jossa nainen on joutunut raiskauksen tai insestin uhriksi. Abortti on hyväksyttävä myös silloin, kun kyseessä on valinta lapsen tai äidin elämän välillä.

Rotujen välistä tasa-arvoista kohtelua ohjaavaan ns. affirmative action -politiikkaan Bush suhtautuu niin ikään kriittisesti. Hänen mielestään rotuun perustuvat kiintiöt ovat epäoikeudenmukaisia.

Ulkopoliittisesti Bushia pidetään kokemattomana. Tämä näkyy myös hänen ulkopoliittisessa ohjelmassaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.