Bush korostaa Naton roolia EU-yhteistyössä

Yhdysvaltain ja EU:n johtajien huippukokoukseen osallistuvat Suomesta presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush korostaa, että Yhdysvalloille sotilasliitto Nato on edelleen Euroopan-suhteiden keskipiste.

- Euroopan ja Yhdysvaltain suhde on välttämätön, ja Nato on tämän suhteen kulmakivi. Tämä on ensimmäinen ulkomaanmatkani toisella kaudellani, ja olen ylpeä, että Nato on sen ensimmäinen pysäkki, varsin hyväntuulisesti ja vapautuneesti esiintynyt Bush totesi tiedotustilaisuudessa Naton päämajassa liittouman huippukokouksen jälkeen.

Bush painotti myös, että nimenomaan Naton ansiosta Euroopassa vallitsee vapaus ja rauha.

Bush tapaa EU-johtajat ja vierailee komissiossa

Bush tapaa tänään myös kaikkien EU-maiden johtajat. Yhdysvaltain ja EU:n puolentoista tunnin huippukokoukseen osallistuvat Suomesta presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Unionin päämiesten tapaamisten jälkeen Bush vierailee myös EU-komissiossa, jossa hän tapaa muun muassa puheenjohtaja José Manuel Barroson.

Bushin vierailua on pidetty merkittävänä tunnustuksena EU:n poliittisen vallan kasvulle, sillä Yhdysvaltain presidentti ei ole koskaan aiemmin vieraillut unionissa. Turvatoimet Brysselissä on venytetty kokousten vuoksi äärimmilleen, ja Bushin turvallisuuden takaamiseen on valjastettu yli 2500 poliisia.

Chirac muistutti EU:n roolista

Naton ja EU:n suhteesta onkin tulossa kuin varkain diplomaattinen koetinkivi järjestöjen välillä. Esimerkiksi Ranskan presidentti Jacques Chirac painotti omassa puheessaan, että EU:n poliittinen nousu on otettava huomioon myös Natossa.

- Ranskan sitoumus rauhan palvelemiseen tapahtuu yhä enemmän Euroopan unionin operaatioiden kautta. Euroopan puolustus edistyy, Chirac muistutti puheessaan.

Chirac asettui näin tukemaan Saksan liittokansleri Gerhard Schröderiä, joka herätti huomiota reilu viikko sitten toteamalla, ettei Nato ei ole enää ensisijainen areena Euroopan ja Yhdysvaltain suhteissa. Samalla Schröder vaati Natoa uudistumaan.

Yhteistyöhaluja molemmin puolin

Kokonaisuutena Bushilla oli kuitenkin Natossa vastassa yhteistyöhaluinen valtiopäämiesten joukko. Yleinen mieliala oli, että liittouman on nyt jätettävä Irakin sodan aiheuttamat riidat taaksensa ja keskityttävä tulevaisuuden operaatioihin.

Bush esiintyi itsekin varsin sovittelevasti ja rennosti. Kun eräs hollantilainen toimittaja esitti, että eurooppalaiset näkevät matkan vain Bushin hurmausyrityksenä, Bush keskeytti kysyjän toteamalla, että "tuo oli ensimmäinen kerta vähään aikaan kun minua kutsutaan hurmaavaksi".

Bush sanoi myös tiedostavansa, millaisia reaktioita Irakin-operaatio Euroopassa herätti.

- Irak ärsytti monia eurooppalaisia. Ymmärrän sen nyt, Bush sanoi. Hän kuitenkin painotti, että nyt on keskityttävä Irakin vakauttamiseen, ei menneen vatvomiseen.

Bush kiittelee myös Naton aikeita osallistua Irakin turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen.

Bushin mukaan kyseessä on tärkeä tehtävä, joka auttaa tuomaan demokratian Irakiin. Naton johto on vahvistanut, että kaikki 26 jäsenmaata osallistuvat irakilaisten kouluttamiseen.

Kiinan asevientikiellon kumoaminen huolettaa

Presidentti Bush on ilmaissut "syvän huolestuneisuutensa" EU:n suunnitelmista kumota asevientikielto Kiinaan. Hänen mukaansa kiellon kumoaminen saattaisi horjuttaa Kiinan ja Taiwanin välisiä suhteita.

- Maassamme vallitsee syvä huoli siitä, että aseiden vienti merkitsisi myös teknologian siirtoa Kiinaan, mikä muuttaisi Kiinan ja Taiwanin suhteiden tasapainoa, Bush sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 22.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat