Mainos

Bush: Huominen Irakin kohtalonpäivä

Yhdysvaltojen presidentin mukaan huominen on Irakin kohtalonpäivä.

Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan johtajat valmistautuivat parhaillaan aloittamaan Irakia koskevan kriisikokouksen Azorien saarella.

Tapaamista pidetään ratkaisevana Irakin sodan mahdollisen alkamisen kannalta. Huippukokouksen on määrä alkaa klo 19 Suomen aikaa.

Diplomaattilähteiden mukaan kokouksessa ei käsitellä sodan julistusta eikä oteta kantaa siihen, pitäisikö luoda toinen YK:n Irak- päätöslauselma.

Hätäkokouksesta ilmoitettiin perjantaina sen jälkeen, kun useimmat turvallisuusneuvoston jäsenmaat olivat toistuvasti torjuneet Yhdysvaltain ja Britannian yritykset hyväksyttää sotaan valtuuttava päätöslauselma.

Saksa, Ranska ja Venäjä ehdottivat eilen YK:n turvallisuusneuvostoon kuuluvien maiden ulkoministerien tapaamista. Ulkoministerien on määrä tavata Irakin asetarkastajien luovutettua raporttinsa tiistaina.

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar sanoi aiemmin tänään BBC:n haastattelussa, että turvallisuusneuvoston tuki uudelle Irak-päätöslauselmalle olisi "toivottavaa, mutta ei välttämätöntä".

Irak: Azorien kolmikko ajautunut umpikujaan

Irak katsoo, että huippukokouksessa Azoreilla Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan johtajat yrittävät "pelastaa kasvonsa".

Irakin kannan ilmoitti maan Venäjän-suurlähettiläs Abbas Khalaf. Khalaf ei pitänyt Azorien-kokousta "sotaneuvoston" kokoontumisena:

-He yrittävät päästä ulos umpikujasta, johon ovat itsensä ajaneet, sanoi Khalaf ja muistutti, että sotasuunnitelmat ovat ajaneet Azorien kokoontujat "poliittiseen ja diplomaattiseen eristykseen muusta maailmasta".

Khalafin mielestä kokouspaikka - kaukainen saariryhmä keskisellä Atlantilla - osoittaa, että USA:n, Britannian ja Espanjan johtajat eivät tunne oloaan turvalliseksi kotimaissaan, joissa suurmielenosoituksin vastustetaan hyökkäystä Irakiin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.03.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.