Mainos

Bush harkitsee joukkojen puolittamista Irakissa

Yhdysvaltain presidentti George Bush on allekirjoittanut lain Irakin sodan lisärahoituksesta. Samaan aikaan hänen hallintonsa kerrotaan harkitsevan joukkojen supistamista Irakissa.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin hallinto harkitsee Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen määrän leikkaamista jopa puoleen ensi vuonna, kertoo New York Times -sanomalehti.

Harkinnassa on lehden mukaan erilaisia vaihtoehtoja, jotka voisivat merkitä joukkojen määrän pudottamista karkeasti arvioiden 100 000 sotilaaseen siihen mennessä, kun Yhdysvaltain presidentinvaalikampanja ensi vuonna on täydessä vauhdissa. Lehti lainaa artikkelissaan korkea-arvoisia amerikkalaisvirkamiehiä.

Amerikkalaisjoukkojen osallistuminen Bagdadissa ja Anbarin maakunnassa alkuvuodesta alkaneeseen turvallisuusoperaatioon vähenisi. Joukot keskittyisivät sen sijaan irakilaisjoukkojen kouluttamiseen ja al-Qaidan vastaiseen taisteluun.

Yhden vaihtoehdon mukaan Irakissa nykyisin olevien 20 taisteluprikaatin määrä leikattaisiin noin kymmeneen. Joukkojen vähennys vietäisiin loppuun ensi vuoden kevään ja vuoden lopun välisellä aikajaksolla.

Mikään ei kuitenkaan lehden mukaan viittaa siihen, että Bush olisi luopumassa suunnitelmastaan kasvattaa vielä tällä hetkellä joukkojen määrää Irakissa. Irakissa on nyt noin 145 000 amerikkalaissotilasta.

Bush on juuri allekirjoittanut lain 100 miljardin dollarin kiireellisestä lisärahoituksesta Irakin sotaan. Lakiehdotus oli hyväksytty aiemmin edustajainhuoneessa ja senaatissa.

Lisärahoitukseen ei kuulu ehtoja tai aikataulua amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisesta.

Bush sanoi Valkoisen talon antamassa lausunnossa allekirjoittaneensa 100 miljardin dollarin rahoituslain nyt mielellään.

- Mielivaltaisten aikataulujen luomisen sijaan ja sotilaskomentajiemme ohjailun sijaan amerikkalaissotilaat voivat nyt tämän lain myötä noudattaa (Irakissa) paikalla olevien komentajien arviota tilanteesta, Bush sanoi.

Presidentti käytti veto-oikeuttaan aiempaan versioon, joka sisälsi selvän aikataulun vetäytymiselle Irakista.

Nyt hyväksytty esitys syntyi Valkoisen talon ja demokraattien viikkoja kestäneiden neuvottelujen päätteeksi samalla kun Irakin sodan rahoitus alkoi jo huveta. Se sisältää 18 eri ehtoa, jotka Irakin hallituksen on täytettävä rahoituksen jatkumiseksi. Monet demokraatit pitävät ehtoja liian epämääräisinä.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät senaattorit Hillary Clinton ja Barack Obama äänestivät molemmat uutta, ilman vetäytymisaikataulua olevaa lakiesitystä vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.