Mainos

Bush: En laiminlyönyt terrorismiuhkaa

Yhdysvaltain presidentti George Bush on joutunut perustelemaan vuoden 2001 terrori-iskuja edeltäneitä toimia ja niiden mahdollisia puutteita. Bushin mukaan iskuja ei olisi voitu ehkäistä.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ja hänen hallintonsa ovat torjuneet oletuksen siitä, että vuoden 2001 tuhoisat terrori-iskut olisi kyetty ehkäisemään maan viranomaisten suuremmalla valppaudella.

- Jos hallintoni olisi tiennyt, että terroristit aikovat hyökätä New Yorkiin 11. syyskuuta 2001, me olisimme toimineet, Bush vakuutti Washingtonissa.

Bush puhui sen jälkeen kun Valkoisen talon entinen neuvonantaja, terrorismiasiantuntija Richard Clarke oli tuoreessa kirjassaan arvioinut, että Bushin hallinto jätti huomiotta al-Qaida-verkoston Yhdysvaltain vastaiset uhkaukset.

Yhdysvaltain kongressin komissio jatkoi eilen kuulemisia, jossa selvitetään vuoden 2001 terrori-iskuja edeltäneitä hallinnon toimia ja niiden mahdollisia puutteita.

Varapresidentti Dick Cheney vakuutti komissiolle, että New Yorkiin ja Washingtoniin kaapatuilla matkustajakoneilla tehtyjä iskuja ei olisi kyetty estämään sotilaallisin keinoin. Hänen mukaansa edes al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin vangitseminen tai surmaaminen ei olisi pysäyttänyt iskuja.

Ulkoministeri Colin Powell vakuutti puolestaan, että terrorismin torjunta kuului Bushin keskeisiin tavoitteisiin heti hänen presidenttikautensa alusta.

Komission kuultavana oli myös Bushin edeltäjän Bill Clintonin aikainen puolustusministeri William Cohen, joka kertoi Clintonin hallinnon harkinneen kolmesti bin Ladenin surmaamista vuosina 1998 ja 1999. Suunnitelmista luovuttiin kuitenkin, koska tiedustelutietoon liittyi epävarmuustekijöitä ja koska iskussa olisi saattanut kuolla sivullisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.