Mainos

Bush: Amerikka on puhunut

Toiselle nelivuotiskaudelle valittu presidentti George W. Bush on vedonnut voitonpuheessaan kansallisen yhtenäisyyden puolesta.

Amerikka on puhunut, julisti presidentti George W. Bush voitonjuhlassaan Washingtonissa eilen illalla Suomen aikaa. Bush vetosi myös kansallisen yhtenäisyyden puolesta.

- Tarvitsen tukeanne ja työskentelen sen ansaitsemiseksi. Teen kaikkeni osoittautuakseni teidän luottamuksenne arvoiseksi, Bush sanoi.

- Amerikka on puhunut, ja tunnen itseni nöyräksi, kun ajattelen millaista luottamusta ja uskoa kansalaiset ovat minua kohtaan osoittaneet, Bush jatkoi.

Presidentin vierellä puhujakorokkeella oli hänen oman perheensä lisäksi varapresidentti Dick Cheney ja tämän perheen jäseniä. Bush puhui Washingtonissa sen jälkeen, kun demokraattien presidenttiehdokas John Kerry oli myöntänyt kärsineensä tappion presidentinvaaleissa.

Kerry tarjosi ensin sovintoa

Ajoittain likaisenkin kampanjan jälkeen sovinnon kättä tarjosi ensin senaattori Kerry. Hän luovutti presidenttikisan Ohion ääntenlaskun ollessa vielä kesken. Kerry onnitteli ensin Bushia puhelimitse vaalivoitosta ja piti myöhemmin kampanjansa päättävän puheen Bostonissa.

- Kävimme hyvän keskustelun epätoivoisesta tarpeesta yhdistää kansakunta. Parantuminen on alkanut tänään, Kerry sanoi omille kannattajilleen.

Ohiosta näytti tulevan samanlainen sotku kuin neljä vuotta sitten Floridasta. Osavaltiossa annettiin 130 - 150 000 ääntä, joissa äänestäjien nimeä ei vaalihuoneistoissa löytynyt rekisteröityneiden äänestäjien listalta. Lain mukaan tällaiset äänet pitää laskea ja tarkistaa erikseen. Laskeminen kestää ainakin ensi viikon loppuun saakka. Heittämällä pyyhkeen kehään Kerry halusi välttää tilanteen kärjistymisen.

- En olisi luovuttanut, jos olisin tiennyt, että lopputulos voisi olla toinen. Me hävisimme tämän vaalin, Kerry myönsi.

- Älkää menettäkö toivoanne. Lupaan, että tulee aikanne, jolloin teidän työnne muuttaa maailmaa, ajoittain liikuttunut Kerry sanoi kannattajilleen.

Bush: Kerry kunnioitettava vastustaja

Yhdysvaltain presidentti George Bush kutsui demokraattihaastajaansa John Kerryä ihailtavaksi ja kunnioitettavaksi vastustajaksi. Bush kertoi kunnioituksestaan haastajaansa kohtaan, kun Kerry soitti Bushille myöntääkseen tappionsa.

Bushin tiedottajan Scott McClellanin mukaan Bush kehotti Kerryä olemaan ylpeä käymästään kovasta kampanjasta.

Lopullinen tulos viivästyy

Vaalien lopullista tulosta joudutaan odottamaan vielä pitkään. Presidentinvaalien kannalta ratkaisevan Ohion osavaltion vaalitulos ratkeaa täsmällisesti vasta vajaan kahden viikon kuluttua.

Ohion kokonaistulos selviää myöhemmin, koska laskematta on postiääniä ja ns. vahvistamattomat äänet. Ohion osavaltion korkein vaaliviranomainen Kenneth Blackwellin mukaan täsmällisen kokonaistuloksen laskenta vie ainakin 11 päivää.

(MTV3-Reuters-STT)

Voitonpuheessaan Bush vakuutti jatkavansa entisellä linjalla.

(Huomenta Suomen uutiset 04.11.2004)

Kerry on tunnustanut tappionsa. Ohion osavaltion kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu, mutta demokraattileiri on myöntänyt, ettei Kerryllä ole enää edes teorettisia mahdollisuuksia voittaa.
(Seitsemän uutiset 03.11.2004)

Muuttuuko Bushin politiikka?
(Seitsemän uutiset 03.11.2004)

Washingtonissa ollaan tyrmistyneitä vaalituloksen myöhästymisestä.Myöskään tulos ei miellytä pääkaupunkilaisäänestäjiä, joista suurin osa antoi äänensä Kerrylle.
(Seitsemän uutiset 03.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.