Mainos

Bulgarialaisia odottaa kova arki

Bulgarialaisia odottaa paluu kovaan arkitodellisuuteen sen jälkeen, kun voitonhuuma on haihtunut hallituspuolueen taivuttua ennenaikaisiin vaaleihin. Talouskurimuksessa kamppailevan maan asukkaat jonottavat taas leipää ja polttoainetta entiseen tapaan, ja hinnat nousevat edelleen raivoisaa vauhtia.

Bulgarian sosialistipuolue eli entiset kommunistit luopuivat eilwn yrityksistä muodostaa maahan uusi hallitus - kuukauden päivät jatkuneiden katumielenosoitusten jälkeen. Oppositio juhli voittoaan pikkutunneille asti, mutta aamulla ihmiset asettuivat tapansa mukaan leipäjonoihin. Poliittinen voitto ei ratkaise myöskään bensiinipulaa, joka on seurausta maan suurimman öljynjalostamon maksukriisistä. Monet koulut pysyvät suljettuina, koska luokkahuoneita ei ole varaa lämmittää.

-Meidän on juhlittava nyt, sillä meillä on edessämme vaikeat ajat, sanoi oppositiossa olevan UDF-puolueen johtaja Ivan Kostov. "Kansa on voittanut", julisti puolestaan päivälehti Trud keskiviikkona ja kysyi sitten: "Mutta entä nyt? Onko kaupoissa mitään ostettavaa? Mistä saamme rahat ostoksiin?" Viime maanantaina lakkoon menneet kuljetusalan työntekijät palasivat keskiviikkona työpaikoilleen, eikä kaduilla näkynyt myöskään enää mielenosoittajia.

Maan uusi presidentti Petar Stojanov sai maata koetelleen poliittisen kriisin ratkaistuksi tiistaina, ja vaalit on määrä järjestää huhtikuussa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmasi tukensa keskiviikkona luvaten aloittaa uudelleen neuvottelut Bulgarian avustamisesta heti kun väliaikainen hallitus on astunut virkaansa.

Nelinumeroinen inflaatio

UDF:n ja sosialistien on nyt ratkaistava sisäiset erimielisyytensä pystyäkseen rakentamaan uskottavat vaalikampanjat. Sofiassa oleva diplomaatti huomautti tänään, että turhat lupaukset eivät nyt auta, sillä edessä on väistämättä suuria vaikeuksia. Maan valuuttayksikkö leva on syöksykierteessä. Inflaatio oli pelkästään tammikuussa 50 prosenttia, ja koko vuoden inflaatioprosentti lienee nelinumeroinen.

Työläiset vaativat paitsi korkeampia palkkoja myös epäpätevien johtajien erottamista. Monet ratkaisut tulevatkin olemaan kipeitä: tuhansia jää työttömäksi, kun tappiollisia valtionyhtiöitä ryhdytään lakkauttamaan. Laajojen mielenosoitusten jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että kansa on valmis kiristämään vyötä entisestään, jos se voi luottaa johtajiinsa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.