Mainos

Bulgaria valitsee presidenttiä

Bulgariassa valitaan tänään uusi presidentti. Vaaleissa äänestetään samalla kertaa presidenttiä ja hänen varapresidenttiään. Ehdolla on 13 paria, joista kenenkään ei uskota saavan ehdotonta enemmistöä ensi kierroksella. Toiselle kierrokselle joudutaan myös silloin, jos äänestysprosentti jää alle 50:en. Toinen kierros järjestetään marraskuussa.

Presidenttipelissä vahvimmilla on oppositiossa olevan demokraattisten voimien liiton Petar Stojanov. Hänen päävastustajansa on sosialistien (entisten kommunistien) Ivan Marazov, joka on nykyisen hallituksen kulttuuriministeri ja pääministeri Zhan Videnovin tukema ehdokas.

Väistyvä presidentti kehottaa äänestämään

Bulgariassa on 6,7 miljoonaa äänioikeutettua, joita kiinnostaa hintojen nousu ja tuleva kova talvi enemmän kuin politiikka. Nykyinen presidentti, oppositiota edustava Zhelju Zhelev kehotti eilen kansalaisia äänestämään vaaleissa, sillä uusi presidentti tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Zhelev korosti radiopuheessaan äänestämisen merkitystä.

Zhelev pelkää, että maa saa alhaisen äänestysprosentin vuoksi heikon presidentin, joka ei voi olla kansan tukena tulevissa vaikeuksissa. Vaikka presidentin henkilö on Bulgariassa paljolti seremoniallinen, presidentinvaalit heijastavat joka tapauksessa äänestäjien mielentilaa ja voivat saattaa sosialistisen pääministeri Zhan Videnovin ja hänen hallituksensa hyvinkin vaikeaan asemaan.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.