Mainos

Budjettikäsittely äityi kiistelyyn perustuslaista

Presidenttipeli kuumensi eduskunnan budjettikäsittelyä. Kokoomus syyttää pääministeriä siitä, että hän käy presidenttipeliä perustuslakikiistalla.

Presidenttipeli kuumensi yllättäen tunteita eduskunnan budjettikäsittelyssä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz hyökkäsi rajusti pääministeri Matti Vanhasta kohtaan. Zyskowiczin mukaan Vanhanen pyrki osoittamaan johtajuuttaan puuttumalla pikavauhtia perustuslakiin kriisinhallintakiistassa.

Zyskowicz kuvaili avainministerien toimia kriisinhallintalain käsittelyssä muun muassa ilmaisuilla "väärä todistus, hosuminen, äkkiväärä menettely ja hölynpöly".

Kokoomuksen ryhmäjohtajan mukaan presidenttiehdokas Vanhanen käyttää perustuslain muutoshanketta oman johtajuutensa osoittamiseen.

- Pääministeri otti perustuslakimuutoksen imagontekovälineekseen, Zyskowicz sanoi eduskunnassa.

Vanhanen ei ollut salissa Zyskowiczin ryöpytyksen aikana. Erikoiseksi Zyskowiczin vedon tekee se, että käynnissä oli budjetin yksityiskohtainen käsittely. Perustuslakikiista vedettiin esille sillä varjolla, että käsittelyssä oli eduskunnan omat asiat.

Vanhasen mukaan perustuslain muutoshanketta valmistellaan nyt huolella asiantuntijoita kuullen tammikuun loppuun asti.

- Uskon, että asiaa voidaan tarkastella kaikkien oppositiopuolueiden kanssa rauhallisemmissa olosuhteissa kun presidentinvaalipäivät ovat ohi, Vanhanen sanoi.

Kokoomuksen Zyskowicz puolestaan epäilee, että vaalien mentyä ohi hallitus saattaa joutua perääntymään huonosti harkitusta hankkeesta muuttaa perustuslakia.

Vasemmiston kansanedustajan Esko-Juhani Tennilän mukaan presidentti on eräänlainen viimeinen toppari joka pelinkentillä yritetään siirtää ylipäällikkö Kimmo Sasin toimesta kokonaan sivuun.

Moni onkin eduskunnassa valmis hakemaan muita ratkaisuja kuin perustuslain muuttaminen. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa täsmentää kriisinhallintalakia korostamalla presidentin ja hallituksen ja sitä kautta myös eduskunnan roolia. Hän pitää mahdollisena myös poikkeuslakia.

Perustuslakivaliokunta siis tulkitsee, että päätösvalta taistelujoukkojen lähdöstä EU-operaatioon kuuluu hallitukselle, ei presidentille. Tämä taas ei käy hallitukselle, joka haluaa, että presidentin päätösvalta kriisinhallintajoukoista säilyy kaikissa tilanteissa entisellään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.