Brittitutkimus: Supertartuttajat suuressa roolissa sairaaloiden koronavirustartunnoissa

Testasimme: Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? 0:49
Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? Toimitus testasi.

Valtaosa sairaalassa koronavirustartunnan saaneista saa sen toiselta potilaalta. Lisäksi suuri osa tartunnoista on peräisin pieneltä osalta potilaista. Nämä supertartuttajat pitäisi tunnistaa nykyistä paremmin, jotta sairaalaepidemioita saataisiin vähennettyä.

Tiedot käyvät ilmi Cambridgen yliopiston tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yhden sairaalan viittä eri osastoa, joissa todettiin useita koronavirustartuntoja lyhyen ajan sisällä vuoden 2020 maalis–kesäkuussa.

Tulosten perusteella valtaosa potilaiden tartunnoista oli peräisin toisilta potilailta. Potilaiden tartuntoja oli kaikkiaan 22 ja niistä 20 oli toisilta potilailta. Supertartuttajat, jotka syystä tai toisesta levittävät virusta muita todennäköisemmin, olivat tärkein tartuntojen lähde. Kaikista tartunnoista 80 prosenttia oli peräisin vain 20 prosentilta potilaista.

Tällä hetkellä ei ole varmaa keinoa tunnistaa supertartuttajia, joten sairaalaepidemioiden ehkäisemiseksi potilaille olisi hyvä tehdä koronatestejä säännöllisesti ja pyrkiä hengityssuojainten käyttöön aina, kun se on mahdollista, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin eLife-tiedelehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat