Sotilasprofessori: Bahmut tuo mieleen jopa Stalingradin – "Bahmutissa saattaa olla viritetty ansa Venäjälle"

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Videolla toimittaja näyttää kartalta, miten Venäjän joukot saartaavat kaupunkia.

Bahmutin kaupungista Itä-Ukrainassa on taisteltu jo kuukausia. Venäjän epäonnistuminen voisi antaa Ukrainalle henkisen yliotteen, asiantuntija arvioi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin viimeaikaiset kommentit Bahmutin kaupungin puolustamisesta ovat merkittäviä, sanoo sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK).

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet jo kuukausien ajan Itä-Ukrainassa sijaitsevasta Bahmutista. Zelenskyi vakuutti videopuheessaan maanantaina, että kaupungin puolustaminen jatkuu.

Uutiskanava CNN:n haastattelussa Zelenskyi sanoi, että Venäjän joukoilla olisi tie auki Itä-Ukrainan tärkeiden kaupunkien valloittamiseksi, jos Venäjä saa Bahmutin haltuunsa.

–  Bahmutin jälkeen he voisivat edetä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, he voisivat mennä Slovjanskiin, Zelenskyi sanoi.

Huhtinen uskoo Ukrainan johdon näkevän, että Venäjä yrittää puskea eteenpäin Bahmutissa tappioista huolimatta. Huhtisen mielestä Bahmutissa saattaa olla viritetty ansa Venäjälle.

–  Koska Venäjä yrittää tästä läpi, niin Ukrainalla on mahdollisuus tuhota Venäjän joukkoja ja kuluttaa niitä mahdollisimman paljon. Piirittäessään kaupunkia venäläisten täytyy taistella piiritysrenkaan sisälle ja ulkopuolelle. Se vaatii valtavasti joukkoja, Huhtinen sanoi STT:lle.

Monissa arvioissa Bahmutia ei ole pidetty strategisesti merkittävänä. Huhtinen kuitenkin sanoo, että kaupungille voi muodostua tällainen merkitys.

–  Jos Ukraina kykenee pitämään Bahmutin ja tyrehdyttämään venäläisten hyökkäykset tai jopa käynnistämään vastahyökkäyksen piiritysrengasta vastaan ulkopuolelta, se on Venäjälle erittäin kova takaisku. Ukrainan riskinä on, että sen omat joukot kuluisivat vastahyökkäyksessä.

Saarrettu kolmesta suunnasta

Venäläinen palkkasoturiyhtiö Wagner sanoo ottaneensa haltuunsa Bahmutin itäosat, kertoi uutistoimisto AFP keskiviikkona. Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa ovat kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet.

Bahmut on ollut viime aikoina venäläisten saartamana kolmesta suunnasta. Huhtinen arvelee, että Ukrainalla riittäisi silti joukkoja pitämään huoltoreitit auki.

Huhtinen arvelee, että Venäjän tappiot Bahmutissa saattavat olla ehkä viisinkertaiset Ukrainan tappioihin verrattuna. Jos tappioiden suhde jatkuu tällaisena, se on Huhtisen mukaan erityisen epäedullista Venäjälle.

Hän sanoo, ettei sodankuva välttämättä muuttuisi, jos Ukrainan joukot perääntyvät Bahmutista.

–  Ukrainalaiset tietävät, että heidän on löydettävä sitten uusi paikka, jossa Venäjä tulee niskaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, ettei sitä mahdollisuutta voi sulkea pois, että Bahmut lopulta kaatuu tulevina päivinä.

Myös symbolinen taistelu

Huhtinen sanoo, että Bahmut alkaa muistuttamaan tappioiden ja kulutuksen puolesta hieman jopa Stalingradia.

Toisen maailmansodan ratkaisutaisteluihin lukeutuvassa Stalingradissa mittaluokka oli vielä paljon isompi, mutta Huhtinen viittaa siihen, että Bahmutista on taisteltu jo kuukausia, ja siitä alkaa muodostua kulminaatiopiste Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan.

–  Kumpikaan ei halua antaa periksi, tässä on liian paljon pelissä.

Taistelu Bahmutista on Huhtisen mukaan myös symbolinen ja moraalinen kamppailu.

–  Kumpi tämän väännön nyt Bahmutissa voittaa, sillä saattaa olla iso merkitys henkiselle yliotteelle.

Jos Venäjän operaatio Bahmutissa epäonnistuu, se voi Huhtisen mukaan antaa Ukrainalle etulyöntiaseman, kun mennään pidemmälle kevääseen.

–  He voivat sitten valita, missä he tekevät sen isomman vastahyökkäyksen, josta on ollut huhuja ja keskusteluja.

Lue myös:

    Uusimmat