Brittitiedustelu: Ukraina on aloittanut uudet ja suuret hyökkäykset eri rintamilla

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Viime päivinä Ukrainan armeija on asemoinut itsensä uudelleen ja jatkanut aiemmin kesäkuussa alkaneita hyökkäysoperaatioita, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannia kuvailee Ukrainan hyökkäysoperaatioita maan itä- ja eteläosissa suuriksi. Ukrainalaisjoukot ammentavat nyt vastahyökkäyksen kahden ensimmäisen viikon kokemuksistaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sekä länsiviranomaiset ovat myöntäneet, ettei vastahyökkäys ole sujunut odotetulla tavalla. Ukrainan hyökkäys on saavuttanut lähinnä taktista menestystä ja alueellisesti päivittäinen eteneminen on mitattu pikemminkin sadoissa metreissä kuin kilometreissä.

Sota-asiantuntijat ovat katsoneet Ukrainan tähän mennessä tehneen lähinnä tunnusteluhyökkäyksiä. 

– Ukraina on hionut taktiikoitaan rynnäköidäkseen syviin ja hyvin valmisteltuihin venäläisasemiin, brittiministeriö kirjoittaa.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Ukraina on yrittänyt läpimurtoa useita viikkoja.

– Tähän asti Ukrainan eteneminen on ollut hidasta, mutta toisaalta iso osa reserveistä on yhä irti taisteluista, joten sillä on voimaa laittaa iso jyrä päälle, Toveri sanoi MTV Uutisille lauantaina.

Britannia arvioi ukrainalaisjoukkojen etenevän "asteittain, mutta tasaisesti" avainalueilla.

Tiedustelupäivityksen mukaan Venäjä on aloittanut oman hyökkäyksensä Luhanskin alueen Kreminnan kaupungin lähistöllä. Britannian mukaan kyse on todennäköisesti siitä, että Venäjän sodanjohto määrää hyökkäyksiä aina kun se vain on suinkin mahdollista.

– Venäjä on edennyt vähän, mutta Ukraina on estänyt läpimurron, Britannia summaa.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella, jossa Ukraina on pyrkinyt etenemään. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat