ISW: Ukraina edennyt todistetusti etelässä – "Venäläisiltä sotakirjeenvaihtajilta alkaa tulla realistisempia kommentteja"

Ukrainan vastahyökkäys etenee, mutta nopeaa ratkaisua ei ehkä nähdä 0:57
Video: Ukrainan vastahyökkäys etenee, mutta nopeaa ratkaisua ei ehkä nähdä, arvioi Ilmari Käihkö.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) sanoo, että Ukraina etenee todistetusti vastahyökkäyksessään eteläisessä Ukrainasa ja myös idässä.

Myös Britannian puolustusministeri Ben Wallace totesi illansuussa, että Ukraina on todella edennyt Etelä-Ukrainassa. Wallacen mukaan Ukrainan joukot ovat kärsineet tappioita hyökkäyksessä, mutta myös Venäjän raskaat tappiot ovat jatkuneet. 

Viime päivinä on arvioitu, että viikko sitten alkanut Ukrainan hyökkäys on edennyt odotettua hitaammin.  

ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat edenneet useilla suunnilla Hersonin alueella ja ovat lisäksi turvanneet alueita Seversky Donest -joen tuntumassa.

– Ukrainan joukot ovat edenneet riittävästi, jotta Kremlin optimistista retoriikkaa lähellä olleilta venäläisiltä sotakirjeenvaihtajilta alkaa tulla realistisempia kommentteja, ISW kirjoittaa.

Ajatushautomo kuitenkin toteaa, että etenemisen vauhti vaihtelee merkittävästi päivän mukaan, kun Ukrainan joukot pyrkivät samalla näännyttämään Venäjän välttämättömän huollon, häiritsemään komentoketjuja ja heikentämään moraalia.

Puolustusministeri Wallace puolestaan sanoi, että Venäjän raskaat tappiot vaikuttavat merkittävästi Venäjän joukkojen tehokkuuteen tulevaisuudessa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Ukraina räjäytti tärkeän sillan Hersonissa. 

Tiedot vähissä

Ukrainan vastahyökkäyksestä on toistaiseksi liikkunut varsin vähän tietoja, ja myös itse Ukraina on ollut varsin hiljaa.

Brittitiedustelu totesi toissapäivänä, että Ukraina onnistui taktisesti yllättämään Venäjän joukot – siitäkin huolimatta, että vastahyökkäystä oli uumoiltu tapahtuvaksi koko kesän. 

Eilen ISW raportoi Ukrainan viranomaisten kertoneen, ettei hyökkäyksen tavoitteena ollutkaan valloitettujen alueiden nopea vapauttaminen vaan venäläisjoukkojen "systemaattinen kuluttaminen". 

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi suhtautui eilen MTV Uutisten haastattelussa epäilevästi ukrainalaisten kommentteihin.

– Epäilen väitteitä siitä, etteikö Ukraina olisi yrittänyt oikeastikin edetä. Siellä on todistetusti hyökätty vahvasti, on nähty tuhoutuneita ukrainalaisia panssarivaunuja ja muuta. Kunnon panssaroiduilla osastoilla on pyritty eteenpäin, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Kastehelmi sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Video: Ukrainan lennokit murjoneet muutamassa päivässä useita panssarivaunuja

ISW toteaa tämänpäiväisessä raportissaan, että myös Venäjä tekee toisinaan vastahyökkäyksen vastahyökkäyksiä ja saa joitain Ukrainan vapauttamia alueita takaisin. Ajatushautomo pitää myös todennäköisenä, että Venäjä jatkaa armotonta tykkitulta ja ilmaiskuja Ukrainan vapauttamille alueille.

Venäjä on puolestaan väittänyt, että Ukrainan vastahyökkäysyritys on epäonnistunut. Lisäksi maan puolustusministeriö on väittänyt Ukrainan kärsineen raskaita mies- ja kalustotappioita.  

Eilen sotahistorioitsija Kastehelmi arvioi, että venäläisjoukot saivat nopeasti tilanteen hallintaan Ukrainan kovasta hyökkäyksen alusta huolimatta.

Katso myös: Ukrainan lippu kuvattiin liehumassa Vysokopillyassa Hersonin alueella – armeija kertoo vallanneensa alueen takaisin venäläisiltä

Ukrainan lippu kuvattiin liehumassa Vysokopillyassa Hersonin alueella – armeija kertoo vallanneensa alueen takaisin venäläisiltä 1:51

Lue myös:

    Uusimmat