Mainos

Brittilehdet arvelevat hallituksen olevan tuhon partaalla

Britannian hallitus on pulassa aseasiantuntija David Kellyn itsemurhan tutkinnan etenemisen myötä. Todistajana esiintynyt korkea tiedusteluviranomainen on kertonut hallituksen sotaperustelujen olleen ainakin osaksi liioiteltuja.

Britannian pääministeri Tony Blair vakuuttaa jälleen, ettei hän aio erota brittiläisen aseasiantuntijan David Kellyn itsemurhan nostattaman hälyn vuoksi.

Itsemurhaa tutkivan tutkimuslautakunta on päättänyt tänään tutkimuksen ensimmäisen vaiheen. Lautakunnan puheenjohtaja lordi Hutton ilmoitti, että jo kuultuja todistajia, joiden joukossa oli myös pääministeri Blair, saatetaan kutsua kuultaviksi vielä uudelleen. Tutkimuslautakunta pitää nyt tauon ja jatkaa työtään 15. päivä.

Brittilehdet arvioivat, että maan hallitus on entistä pahemmissa vaikeuksissa Kellyn itsemurhaan liittyvien tuoreimpien todistajanlausuntojen jälkeen. Lautakunnan kuultavana oli eilen korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen Brian Jones.

Nyt jo eläkkeellä oleva Jones kertoi tiedusteluviranomaisten olleen huolissaan siitä, että hallituksen Irak-raportissa oli liioittelua. Jonesin mukaan aseasiantuntijat eivät olleet päässeet esittämään huoltaan raportin kielestä ja oletuksista. Britannian hallitus perusteli raportin tiedoilla lähtöä Irakin vastaiseen sotaan.

The Independent -lehti kuvaa tilannetta sanomalla, että pääministeri Tony Blairin perusteet aloittaa sota Irakia vastaan ovat nyt riekaleina Jonesin "musertavan" todistuksen jälkeen. -Perusteet sodan aloittamiselle näyttävät hatarammilta kuin koskaan, ja niin näyttää Blairin puolustuskin, lehti kirjoitti. "Paljastaja" otsikoi puolestaan The Guardian.

Jones kertoi myös, että hän ja hänen kollegansa olivat pitäneet hatarana väitettä, jonka mukaan Saddam Hussein voisi ottaa kemialliset ja biologiset aseet käyttöön 45 minuutissa.

Hallitus on kiistänyt Britannian yleisradioyhtiön BBC:n esittämät tiedot, joiden mukaan hallitus oli vaatinut viime syksynä julkistettuun Irak-raporttiin jyrkempiä väitteitä kuin tiedusteluasiantuntijat halusivat. David Kelly oli puolustusministeriön asiantuntija, joka oli lähteenä BBC:n raportissa. Kelly teki itsemurhan sen jälkeen kun puolustusministeriö oli paljastanut, että Kelly oli antanut tietoja BBC:lle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.