Niken XL-mallinuket saivat aikaan somevihan – naisilta vastaisku: "Kaikilla on oikeus huolehtia kehostaan"

1:08
Pluskokoinen malli Tess Holliday raivostui, kun hänen kuvaansa käytettiin hoikennussovelluksen mainoksessa. 

Niken uusi pluskokoinen mallinukke herätti paitsi ihailua, myös raivoa netissä. Erityisesti ärtyneitä kommentteja keräsi teksti, jossa mallinukkea syytettiin "jättiläismäiseksi" ja "esidiabeteksesta kärsiväksi". 

Uutisoimme aiemmin siitä, että vaatebrändi Nike toi lontoolaismyymälään brändin ensimmäisen pluskoon mallinuken. Kokoa 42–44 olevalla mallinukella halutaan edustaa erilaisia urheilullisia vartalotyyppejä.

Se ei kuitenkaan kriitikoille sopinut. 

"Valtava, jättiläismäinen ja suunnaton"

Nukke keräsi ilahtuneita reaktioita, mutta kriitikot raivostuivat. Moni koki nuken normalisoivan ja suorastaan kannustavan naisia ylipainoon.

Telegraph-lehden Tanya Gold totesi tekstissään, että nukke on "valtava, jättiläismäinen ja suunnaton". Hän myös totesi, ettei nuken kokoinen henkilö ole lähdössä juoksulenkille, vaan hänelle on todennäköisesti jo puhjennut esidiabetes, jonka lisäksi hän odottelee pääsyä lonkkaleikkaukseen.

Kyseinen nukke. Jos kuva ei näy, katso sen täällä

Näkemys aiheutti raivoa

Törkykommentit poikivat ymmärrettävästi nukkea puolustavien kommenttien aallon. Eniten raivoa aiheutti selvästi Telegraphin Tanyan näkemys.

– Läskifobia sanoo meille "sinun pitäisi liikkua" ja sitten varmistaa, ettei ole tarjolla turvallista liikuntavälineistöä tietyn painon yläpuolella (oleville). Ei ole tietä, jolla voisimme kävellä ilman, että meille huudellaan. On hyvin vähän urheiluvaatteita, ja (nekin ovat tulleet) vasta hiljattain, Michelle Allison kirjoittaa Twitterissä.

"Itse asiassa minäkin vihaan tätä nukkea"

Ultrajuoksua harrastava Latoya Shauntay Snell ihmetteli myös Tanyan sanavalintoja. Myös Latoya on pluskokoa, mutta treenaa silti kovaa. Ultrajuoksut ovat maratonia pidempiä matkoja, kuten 48 tai jopa saa kilometriä.

– Itse asiassa minäkin vihaan tätä nukkea. Se ei koskaan saa tietää, millaista on, kun ihmiset häpäisevät sinua julkisesti katseillaan, kun lääkäri diagnosoi jokaisen vaivasi makkaroidesi perusteella ja kun saat alentavia kommentteja, jotka soluttautuvat aivoihisi, Latoya kirjoitti Instagramissa.

Latoya ihmettelee, antaako Tanya hänelle sitten "luvan olla juoksija", jos hän maagisesti pudottaisi 20 kiloa heti.

Latoya. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Että kehtasin teeskennellä olevani "jättiläismäinen" urheilija kuuden vuoden ajan, kunnes sinä eilen paljastit kaikkien meidän läskien puuhat. Vilkkaan mielikuvitukseni on täytynyt taikoa minut laihaksi jokaisissa kisoissani. Minun on täytynyt heittää läskini roskikseen, kun kukaan ei katsonut. Ei ole mahdollista, että olisin juossut tässä 112 kilon painoisessa läskipuvussa, Latoya sivaltaa.

"Sinä et tiedä paskaakaan heidän terveydestään"

Myös näyttelijä Jameela Jamil vaatii sosiaalisessa mediassa Telegraphilta anteeksipyyntöä. Hän kutsui Tanyan tekstiä ahdasmieliseksi. Jameelaa raivostutti myös vihjaus siitä, että ylipainoinen ei mitenkään voi olla hyvässä kunnossa.

– Takaan, että olen vähemmän hyväkuntoinen ja terve kuin minua isommat ystäväni. Sinä et tiedä paskaakaan heidän terveydestään, Jameela sanoo.

Moni on intoutunut poseeraamaan kuin parjattu mallinukke. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Hän pitää Tanyan tekstiä kiusaamisena, jota Telegraph tukee.

– Ja hitto soikoon, miten voimme häpäistä ihmisiä heidän painostaan ja sitten yrittää päästä eroon heidän kokoaan esittelevien urheiluvaatteiden mallinukeista, jotka kutsuvat heitä viimein mukaan sellaiseen osaan maailmaa, joka on aiemmin ollut heiltä suljettu. Se on niin takaperoista, groteskia ja pettymys, hän sanoo.

"Miten kehtaat"

Moni on intoutunut poseeraamaan kuin parjattu mallinukke. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Pluskokoinen malli Iskra Lawrence pitää tekstiä "läskifobisena kehojen häpäisemisenä".

– Miten kehtaat yrittää estää sen, että toisia ihmisiä edustetaan? Kaikilla on oikeus huolehtia kehostaan riippumatta siitä, mitä vaatekokoa he käyttävät tai mikä heidän nykyinen kuntotasonsa tai terveydentilansa on, Iskra kirjoitti Instagramissa.

Iskra kertoo olevansa terveempi pluskokoisena kuin aiemmin hoikempana. Hän myös huomauttaa, että oman kehon mallinen mallinuken näkeminen rohkaisee ihmisiä ja edistää näin erilaisten kehojen kuntoilua.

– Erilaiset kehot eivät ole näkymättömiä, eivätkä ne ole menossa mihinkään, joten valmistaudu näkemään niitä kaikkialla, Iskra sanoo.

"Häpäiseminen ei käänny terveyshyödyiksi"

Vaikka moni on selittänyt kritisoivia kommenttejaan ylipainon aiheuttamilla terveysongelmilla, The Guardianiin kirjoittavan kirurgi Nikki Stampin mukaan "trollit" eivät koskaan ole kaukana, kun kyse on isoista vartaloista.

– He eivät sano suoraan, että heitä etovat pehmoiset läskimakkarat ja isommat takapuolet. Sen sijaan he teeskentelevät huolestunutta ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista vain hänen ulkonäköönsä perustuen, Nikki huomauttaa.

"Näytän Niken mallinukelta ja olen juossut kymmenen kilometriä, puolimaratonin ja maratonin tänä vuonna. Tulossa on toinen 10k ja puolimaraton. Jos ajattelet, etteivät ylipainoiset naiset voi juosta, olet selvästi elänyt kiven alla". Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Moni tarjoaa pluskokoisille pyytämättä neuvoja ja ohjeita "terveyshuolien" vuoksi. Nikkin mukana ihmisen kehosta ei kuitenkaan voi päätellä hänen terveytensä tilaa. Liikkuminen sen sijaan on tärkeää kaikenkokoisille ihmisille.

– Jos ihmiset välittäisivät tosissaan mallinukkejen ja aitojen ihmisten – jotka ovat suurempia kuin yhteiskunta yleensä pitää hyväksyttävänä – terveydestä, he tajuaisivat, millaisia vaikutuksia kommenteilla on, Nikki kuvaa.

– Häpäiseminen ei käänny terveyshyödyiksi, joista niin epätoivoisesti teeskentelemme olevamme kiinnostuneita.

Nikkin mukaan ei olekaan olemassa "sotaa ylipainoa vastaan".

– On vain sota niitä ihmisiä vastaan, joiden keho on isompi.

"Mutta te edistätte ylip--- ". Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Kritiikistä huolimatta on varmaa, että kaikki tietävät nyt Niken markkinoinnista: AOL-sivuston mukaan mallinukke on selvästi ollut nerokas peliliike, sillä nettihaut Nikeen ja pluskokoon liittyen ovat lisääntyneet kohun alkamisen jälkeen satoja prosentteja.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja