Näin tarkkaan Suomen koronarokotekuljetuksia varjellaan – edes pakettien ulkonäköä ei paljasteta: "kuljetuksiin kohdistuu rikollista mielenkiintoa"

3:48
Koronarokotteet saapuivat Suomeen tapaninpäivänä – Lääketukkukaupan johtaja kertoo, miten rokotukset alkavat

Ensimmäinen erä koronavirusrokotteita on saapunut Suomeen tänään. Ensi viikolla rokotteita saapuu merkittävästi lisää, mutta aikataulut ovat vielä avoinna.

THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että ensimmäinen rokote-erä koostuu vajaasta 10 000 Pfizer-Biontechin rokoteannoksesta.

Relanderin mukaan kyseessä on niin sanotusti "symbolinen satsi", joka Biontechin Belgian-tehtaalta on lähetetty samanaikaisesti jokaiseen Euroopan maahan.

Rokotesarja koostuu kahdesta annoksesta, joten ensimmäisestä erästä riittää rokotukset noin viidelle tuhannelle ihmiselle.

– Tavoite on, että ensi viikon aikana tulee lisää rokotteita laajemmalla sairaala-apteekkijakelulla ympäri Suomen, jolloin päästäisiin aloittamaan rokotuksia kunnissa. Aikataulut ovat vielä auki eikä päivistä ole tarkkaa tietoa, mutta ensi viikon aikana Suomeen on tulossa merkittävä määrä rokotteita.

Salaista tietoa ja rikollista mielenkiintoa

Rokotekuljetusten yksityiskohtaiset tiedot ovat tarkkaan varjeltuja.

Relanderin mukaan sekä Euroopan lääkevirasto että Interpol ovat raportoineet rokotuskuljetuksiin kohdistuvasta "rikollisesta mielenkiinnosta". Sen vuoksi tarkat logistiset yksityiskohdat on pidetty julkisuudesta piilossa. 

MTV Uutiset pyysi saada kuvia rokotteista. THL ei suostunut pyyntöön, jotta edes rokotepakettien ulkonäkö ei leviä julkisuuteen.

Julkisuuteen ei ole kerrottu myöskään, missä kuljetukset milloinkin liikkuvat ja kuka kuljetusten huolinnasta vastaa. Salaista on toistaiseksi ollut sekin, onko rokotteet toimitettu Suomeen maa-, meri-, vai ilmateitse.

– Nämä on pidetty pienen porukan tietoisuudessa, Relander sanoo.

Hänen mukaansa kuljetukset ovat tähän mennessä sujuneet ongelmitta ja sovitussa aikataulussa. Hänen tietoonsa ei ole kantautunut mitään viranomaisten suunnitelmista poikkeavaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja