Kuumuus loimottaa brittien yllä: Kiitorata vaurioitui, junia peruttu, kouluja kiinni ja hallituksella hätäkokous – ja tilanne vain pahenee

Eurooppa kärvistelee rajuissa helteissä, Britanniaan odotetaan yli 40 astetta - missä tilanne on poikkeuksellisin? 7:12
Eurooppa kärvistelee rajujen helteiden alla. Britanniaan odotetaan tiistaina jopa yli 40 asteen lämpötiloja. Missä tilanne on poikkeuksellisin?

Perjantaina Britannian sääpalvelu Met Office antoi ensimmäistä kertaa maan historiassa niin sanotun "punaisen varoituksen" poikkeuksellisen kuuman sään vuoksi.

Varoitus on voimassa suurimmassa osassa Englantia ja on voimassa ainakin tiistaihin asti. Siinä kuvataan helteen olevan potentiaalisesti vaarallista tai jopa kuolemaksi terveillekin ihmisille.

Britannia odottaa kauhulla tiistaita, jolloin odotetaan paikoin jopa 43 asteen lukemia. 

Kuumuudella on ollut jo nyt laajoja vaikutuksia alueella.

Lontoon Lutonin lentokenttä joutui perumaan osan lennoistaan tänään, koska kuumuus vaurioitti kiitoradan pintaa. Kiitorata piti sulkea korjaustöiden ajaksi. Lentokenttä on jälleen toiminnassa, mutta lennot ovat edelleen jäljessä aikataulusta aiemmasta häiriöstä johtuen. Lutonin lentokenttä on yksi Iso-Britannian suurimmista lentokentistä. Lentokentän Twitter-tilillä kerrottiin, että kuumuus oli ”nostanut” pienen osan kiitorataa paikoiltaan.

Britanninan ulkoministeriö kertoo, että lennot keskeytettiin ja ohjattiin vaihtoehtoisille lentokentille myös Britanninan kuninkaallisten ilmavoimien eli RAF's Brize Nortonin lentokentältä Oxfordshiressä äärimmäisten lämpöolosuhteiden vuoksi.  

 

Juttu jatkuu tviitin jälkeen

Junavuoroihin nopeusrajoituksia ja peruutuksia

Junayhtiöt ovat pyytäneet ihmisiä välttämään junalla matkustamista, ellei ole aivan ehdoton pakko. Helteen odotetaan vääntävän raiteita ja häiritsevän sähkönjakelua, mitkä tulevat aiheuttamaan pahoja myöhästymisiä aikatauluihin.

Junien nopeusrajoituksia on jouduttu laskemaan kuumuuden takia, mikä on johtanut viivästyksiin. Useilla asemilla junavuoroja on peruttu.

Kuumuus on myös kuormittanut Britannian terveydenhuoltoa. Joitakin aikoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan, koska kuumuus on tuonut lisää potilaita.

Kouluja kiinni, veden riittävyys huolettaa

Osa kouluista on suljettu helteen vuoksi ja osa on joutunut järjestämään lapsille kahluualtaita ja vesisuihkeita, jotta lapset voivat vilvoitella.

Veden ja laitosten vedenjakelukyvyn riittävyys saattavat joissain osissa maata vaarantua.

Kuumuus on nostanut vedenkulutuksen kaikkien aikojen korkeimpiin lukemiin ja sen riittävyydestä ei ole enää takeita. Vedenkulutus on noussut paikoin 20—30 prosenttia.

Hallitus järjesti hätäkokouksen helteen vuoksi – Johnson ei saapunut paikalle

Britannian hallitus on järjestänyt hätäkokouksia helteiden vuoksi ja pian tulevaa ex-pääministeri Boris Johnsonia on parjattu siitä, ettei hän ole osallistunut niistä yhteenkään.

Maanantaina lämpötilat nousivat kuumimmillaan 38,1 asteeseen Suffolkissa. Tiistaina lämpötilojen odotetaan lämpenevän entisestään, jopa 43 astetta on mahdollinen osassa maata.

Etelä-Eurooppa on kärsinyt valtavan kuivasta ja kuumasta säästä jo pidemmän aikaa. Helteet ovat aiheuttaneet maastopaloja ainakin Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa. Kuumuuden kerrotaan aiheuttaneen ainakin 1 000 ihmisen kuoleman Portugalissa ja Espanjassa.

Lue myös:

    Uusimmat