Mainos

Läkähdyttävä helleviikko huipentuu Euroopassa – Ranskassa syntymässä kaikkien aikojen lämpöennätys

1:24
Helleaalto on piinannut Eurooppaa.

Viranomaiset kehottavat ihmisiä varautumaan helteeseen. Autoliikennettä on rajoitettu ilmansaasteiden kertymisen vuoksi.

Ranskassa odotetaan, rikkoutuuko tänään kaikkien aikojen lämpöennätys. Lämpötila voi nousta meteorologien mukaan jopa 45 asteeseen.

– On todella poikkeuksellista, jos tämä ennätys menee rikki jo näin aikaisessa vaiheessa vuotta, meteorologi Christelle Robert kommentoi.

Nykyinen lämpöennätys Ranskassa on 44,1 astetta, joka mitattiin elokuussa 2003.

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan jo keskiviikkona maassa syntyi kesäkuun lämpöennätys, 34,9 astetta.

Maan terveysministeri Agnes Buzyn varoitti eilen, että ihmisten tulisi varautua hellehuippuun.

Hän myös harmitteli, että kaikki eivät ota varoituksia tosissaan ja valitti ihmisistä, jotka ovat jättäneet lapsiaan kuumaan autoon tai lähteneet lenkille keskellä kuuminta päivää.

Maan kouluja ei ole suljettu keskitetysti, mutta osa kouluista on kuitenkin päättänyt pitää tänään ovensa kiinni, osa on taas neuvonut vanhempia pitämään lapset kotona.

Pariisissa, Lyonissa, Marseillessa ja Strasbourgissa viranomaiset ovat myös rajoittaneet autoliikennettä ilmansaasteiden kertymisen vuoksi.

Kanankakka leimahti hallitsemattomaksi maastopaloksi

Helleaalto on jatkunut ympäri Eurooppaa jo liki viikon. Espanjassa Katalonian itsehallintoalueella riehuu helleaallon myötä tuhoisin maastopalo vuosikymmeniin.

Paloa sammuttamassa on ollut yli 300 palomiestä, reilut parisataa sotilasta ja 15 sammutuskonetta.

– Tilanne on kriittinen, palopäällikkö Antonio Ramos kommentoi.

– Emme ole nähneet tällaista paloa (alueella) 20 vuoteen.

Viranomaisten mukaan palo sai todennäköisesti alkunsa kanafarmilla olleesta väärin hoidetusta lantapinosta, joka oli leimahtanut liekkeihin huippuhelteessä.

Äärimmäiset helteet ovat aiheuttaneet myös kuolemantapauksia. Italiassa Milanossa koditon 72-vuotias mies löydettiin kuolleena päärautatieasemalta ilmeisesti lämpöhalvaukseen menehtyneenä.

Saksassa ihmiset ovat hakeneet helpotusta helteisiin rannoilta, ja keskiviikkona ainakin neljä ihmistä kuoli erilaisissa vesiturmissa ympäri maata.

Osassa Saksaa on kärsitty helteen takia myös vesipulasta. Esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa on rajoitettu veden käyttöä tuhannen euron sakon uhalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja