Britannian uudesta virusmuunnoksesta voidaan saada lisätietoa parin viikon sisällä – Britanniasta joulukuussa saapuneita suositellaan koronatesteihin

Britanniassa havaitusta uudesta koronaviruksen muunnoksesta voidaan saada alustavia tutkimustuloksia ja siten lisää tietoa parin viikon sisällä, arvioi THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Tähän mennessä brittitutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä, että uusi muunnos tarttuisi herkemmin kuin koronaviruksen aiemmin levinneet muunnokset.

– Tässä uudessa virusmuunnoksessa on muutoksia viruksen pinnalla olevassa piikkiproteiinissa, jonka avulla virus kiinnittyy solun pinnalla oleviin reseptoreihin, Ikonen kertoo.

– Mitään viitteitä ei ole siitä, että tämä muunnos jollain tavalla aiheuttaisi vakavampaa tautia tai että se mahdollisesti kiertäisi infektion tai rokotuksen kautta saadun suojan.

Tarkemmat tutkimukset viruksessa todettujen muutosten vaikutuksista ovat kuitenkin vielä vaillinaiset.

Muunnosta tavattu Euroopassa ja Australiassa

Uudenlaista muunnosta todettiin Britanniassa ensimmäisen kerran syyskuussa. Tutkijoiden huomion se kiinnitti suuremmin marraskuussa, kun tartunnat alkoivat voimakkaasti lisääntyä Kaakkois-Englannissa. Havaittiin, että alueen uusista tartunnoista yli 50 prosentissa oli kyse muuntuneesta viruksesta.

Uuden virusmuunnoksen esiintyvyyttä selvitellään nyt Suomessa ja muissa Euroopan maissa tutkimalla viruksen perimässä esiintyviä muutoksia.Tähän mennessä uudentyyppistä muunnosta on Ikosen mukaan tavattu Tanskassa, Hollannissa, Islannissa ja Australiassa.

Britanniasta tulleet testiin

THL suosittelee koronatestiin hakeutumista kaikille, jotka ovat saapuneet Britanniasta Suomeen 7. joulukuuta tai sen jälkeen.Testiin kehotetaan menemään, vaikka koronavirukseen viittaavia oireita ei olisi. Suositus koskee myös ihmisiä, jotka ovat jo käyneet kerran tai kahdesti koronatestissä Britanniasta Suomeen tultuaan.

Suositus ei koske niitä, jotka on tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätty karanteeniin tai eristykseen.Testauksilla pyritään varmistamaan, ettei uusi muunnos leviä Suomessa mahdollisesti oireettomien tartunnan saaneiden välityksellä.

Lue myös:

    Uusimmat