Mainos

Britannian ulkoministeri liennyttämään Pakistanin ja Intian välejä

Britannian ulkoministeri on matkustanut Intiaan neuvotellakseen Pakistanin ja Intian kiristyneistä suhteista. Intian odotetaan pyytävän Britanniaa painostamaan lujemmin Pakistania, jotta väkivaltaisuudet kiistellyllä raja-alueella päättyisivät.

Britannian ulkoministeri Jack Straw aloitti tänään Delhissä neuvottelut, joiden tarkoitus on liennyttää Intian ja Pakistanin välistä kireää tilannetta.

Straw'n oli määrä tavata ulkoministeri Yashwant Sinha ja pääministeri Atal Behari Vajpayee.

Intian odotetaan pyytävän Britanniaa painostamaan lujemmin Pakistania, jotta rajaloukkaukset kiistellyllä Kashmirin alueella päättyisivät. Pakistan on luvannut estää muslimisissien hyökkäykset raja-alueella, mutta Intian mukaan asian eteen ei ole tehty kyllin.

Rajanaapureiden välit kiristyivät äärimmilleen toukokuussa, kun taistelut Kashmirin alueella leimahtivat jälleen. Intian mukaan Pakistan tukee sissejä, jotka tekevät hyökkäyksiä Pakistanin puolelta Kashmiriin, jonka hallinnasta maat ovat kiistelleet ja taistelleet jo puoli vuosisataa eikä väkivallalle näy loppua. Rajalla on kaikkiaan noin miljoona sotilasta.

Lauantaina Straw jatkaa matkaansa Pakistaniin. Straw vierailee maissa jo kolmannen kerran puolen vuoden aikana.

Britannia vie edelleen aseita Pakistaniin ja Intiaan

Kotimaassaan Straw'ta on arvosteltu kovin sanoin siitä, ettei hän ole onnistunut estämään brittiaseiden myyntiä Intiaan ja Pakistaniin, vaikka tilanne kahden ydinasevaltion välillä on kevään aikana taas kiristynyt sodan partaalle.

BBC:n mukaan Straw kertoi kesäkuussa Britannian parlamentille, ettei hän ole parin kuluneen kuukauden aikana hyväksynyt yhtään asevientilupaa Intiaan tai Pakistaniin.

Ulkoministeri joutui kuitenkin myöhemmin korjaamaan lausuntoaan ja kertomaan, että Intiaan on sittenkin myönnetty 148 asevientilupaa ja Pakistaniin 18.

Asevientiä arvostelevien mukaan hallituksen olisi heti sovellettava säännöstä, jonka mukaan Britannian on lopetettava asevienti sellaisiin maihin, jotka voisivat käyttää aseita "muita maita vastaan".

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.