Britannian hallitus sai ryöpytystä vakoiluepäilystä – parlamentissa työskennelleen tutkijan epäillään vakoilleen Kiinalle

Kiinan mukaan kyseessä on poliittinen farssi ja Britannian harjoittama pahansuopa panettelu.

Britannian hallitus joutui maanantaina arvostelun kohteeksi sen jälkeen, kun viranomaiset kertoivat viikonloppuna pidättäneensä parikymppisen tutkijan, jonka epäillään vakoilleen Kiinalle. Pidätys tehtiin jo maaliskuussa, mutta siitä kerrottiin vasta viikonloppuna.

Sunday Times -lehden mukaan mies toimi tutkijana Britannian parlamentissa ulkomaansuhteisiin liittyvien asioiden parissa. Lehden mukaan miehellä oli suhteita konservatiivipuolueen poliitikkoihin, joilla taas oli pääsy salaiseksi luokiteltuun tietoon. Heihin lukeutuivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Alicia Kearns ja turvallisuusministeri Tom Tugendhat.

Epäillyn nimeä ei ole kerrottu julkisuudessa. Maanantaina hän kuitenkin kiisti asianajajiensa välityksellä olevansa vakooja.

–  On elintärkeää tuoda ihmisten tietoon, että olen syytön, hän sanoi.

–  Olen käyttänyt urani yrittämällä kouluttaa muita niistä haasteista ja uhista, joita Kiinan kommunistinen puolue edustaa, hän lisäsi.

Miehen lisäksi pidätettiin toinen, kolmissakymmenissä oleva mies Oxfordshiressa, kertoo BBC. Poliisin mukaan molemmat miehet on vapautettu takuita vastaan lokakuuhun asti.

"Pahansuopaa panettelua"

Varapääministeri Oliver Dowden vakuutti parlamentissa, että hallitus ponnistelee herkeämättä kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi.

–  Hallitus on selvillä siitä, että Kiina edustaa systemaattista uhkaa Britannialle ja arvoillemme, Dowden sanoi ja vakuutti, että asiaan suhtaudutaan vakavasti.

Konservatiivien Kiina-haukkoihin kuuluva Iain Duncan Smith oli täysin eri mieltä ja piti hallituksen toimia heikkoina.

–  Tämän heikkouden seurauksena Kiina pääsee tunkeutumaan kaikkiin instituutioihimme aina yliopistoista parlamenttiin, Smith väitti.

Britannian pääministeri Rishi Sunak nosti vakoiluepäilyn esille viikonlopun G20-tapaamisessa Kiinan pääministerin Li Qiangin kanssa. Sunak totesi Lille olevansa hyvin huolissaan Kiinan sekaantumisesta Britannian politiikkaan ja demokratiaan.

Kiina on kutsunut vakoilusyytöksiä tekaistuiksi ja "poliittiseksi farssiksi".

–  Kehotamme Britanniaa lopettamaan disinformaation välittämisen, Kiinan vastaisen poliittisen manipuloinnin ja pahansuovan panettelun, neuvoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Mao Ning.

Lue myös:

    Uusimmat