Britannialla ei vieläkään epäiltyä Skripalien myrkytyksestä – Venäjän uskotaan purkavan Novitshok-myrkyn valmistuslaitosta

Venäjän uskotaan purkavan Novochok-myrkyn valmistuslaitosta 2:25

Isolla-Britannialla ei ole vielä epäiltyjä Sergei ja Julia Skripalin myrkytyksestä, kertoi kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mark Sedwill tänään maan parlamentin puolustuskomitealle.

Hänen mukaansa maa on kuitenkin aloittanut toimet suojatakseen muita, jotka mahdollisesti ovat vaarassa joutua vaaraan.

Soini ex-agentin myrkytyksestä: Suomella ei syytä epäillä Britannian kantaa 14:45

Kaksoisagentti myrkytettiin

Venäläinen entinen kaksoisagentti Sergei Skripal löytyi tyttärensä kanssa tuupertuneena Etelä-Englannin Salisburyn kaupungissa maaliskuun alussa. Tutkimusten perusteella heidät myrkytettiin Novitshok-nimisellä, neuvostoperäisellä hermomyrkyllä.

Britannia epäilee Venäjän olevan myrkytyksen takana, mutta maa on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen.

Julia Skripal on jo viime kuussa kotiutettu sairaalasta, mutta tämän isä Sergei on yhä hoidettavana.

Myös muiden Britanniaan siirtyneiden venäläisten kuolemat ovat herättäneet maassa epäilyjä Skripalien myrkytyksen jälkeen.


Tuotantolaitosta puretaan?

Nyt brittimedia kertoo, että Novitshok-myrkyn uskotussa syntypaikassa Shikhanyn kaupungissa puretaan kemiallisten aseiden tutkimuskeskusta, joka oli aikoinaan Neuvostoliiton hermomyrkkykehityksen ydin. Brittimediassa uskotaan kyseessä olevan jälkien peittely.

Virallisten asiakirjojen mukaan laitoksen purku- ja muutostyöt olivat valtaosin valmiit vuoteen 2014 mennessä. Kaupungin pormestari on venäläismedian mukaan kuitenkin kertonut laboratorioiden jäänteitä purettavan tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat