Brittitutkijat: Skripaleille annettu myrkky oli levitetty kotioveen nestemäisessä muodossa

Tallentuiko Venäjän ex-agentti valvontakamerakuviin myrkytysiltana Britanniassa? 0:39

Salisburyssa myrkkyjälkiä tutkineet viranomaiset sanoivat tänään, että myrkytykseen käytettiin hyvin pieni määrä Novichok-ryhmän myrkkyä.

Poliisi on aiemmin päätellyt, että myrkky oli Sergei Skripalin kodin ulko-ovessa ja ilmeisimmin sen kahvassa, koska ovessa aineen pitoisuus oli korkein.

Asiantuntijat ovat nyt käyneet kaikki kohteet läpi, joissa Skripalit olivat olleet ennen lyyhistymistään tajuttomina puistonpenkille.

Osa on ollut suljettuna ja yhdeksässä paikassa tarvittiin erikoispuhdistuksia, mutta nyt työ on päättymässä, ja julkisten tilojen eristäminen voidaan vähitellen purkaa.

Sergei Skripal löydettiin tyttärensä Julia Skripalin kanssa tiedottomana puistonpenkiltä viime kuussa, mutta tytär on jo toipunut niin, että on päässyt sairaalasta, eikä Sergei Skripal ole enää kriittisessä tilassa.

Jälkipyykki jatkuu

Britannia on syyttänyt Venäjää myrkytyksestä, mutta Venäjä on kiistänyt eri tavoin sekä osallisuutensa myrkytykseen että itse myrkyn.

Venäjä on väittänyt, että aine on saattanut olla peräisin brittien omasta tutkimuslaboratoriosta ja että Britannia yrittää lietsoa Venäjän vastaista hysteriaa.

Kemiallisten aseiden kieltosopimusjärjestön OPCW:n laboratorioissa on kuitenkin vahvistettu, että aine oli hyvin puhdasta Novichok-ryhmän yhdistettä, joka alkunperin kehitettiin Neuvostoliitossa 70-80 -luvuilla.

Tilanteen arkuutta kuvaa, että Britannia vei Julia Skripalin sairaalasta pääsyn jälkeen turvataloon, jonka sijaintia ei kerrota. Julia Skripal on myös kieltäytynyt Venäjän tarjoamasta konsuliavusta.

Lue myös:

    Uusimmat