Britannia varautuu brexit-kaaokseen – "Hauskaa ja huoletonta" suomalaisjuomaa varastoitu tuhansia pulloja sopimuksettoman eron varalle

Suomessa maailman parasta giniä 9:00
Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisesta ginistä 3.4.2018

Tuhansia pulloja Kyrö Distilleryn giniä odottaa englantilaisessa varastossa varmuuden vuoksi. Pullot on tuotu saarivaltioon siltä varalta, että brexit johtaa kaaokseen Britannian ja EU:n rajalla. Varastoja on noin neljäksi kuukaudeksi.

Uuden brändin tekeminen tunnetuksi on herkkää työtä, eivätkä tuotteet saa loppua markkinoilta, oli syy mikä tahansa, sanoo väkeviä juomia maahantuova yrittäjä Michael Vachon yrityksen toimistolla Lontoossa. Maverick Drinks jakelee ja markkinoi tuotteita Britanniassa.

Kilpailu on hänen mukaansa äärimmäisen kovaa. Kolmen viime vuoden aikana brittimarkkinoille on tullut 800 uutta giniä. Markkinat kiinnostavat, koska Lontoota pidetään yhtenä maailman cocktailpääkaupungeista. Sen piirit ovat ponnahduslauta maailman markkinoille.

Kyrö distilleryn tarina kiinnostaa

Vachon pyörähtää näyttelytiskin taakse ja nostaa esiin kaksi pulloa Kyrön giniä. Korkeahkon toimistotalon ikkunasta erottuu Lontoon maailmanpyörä.

– Hauska, huoleton ja innostunut, Vachon luettelee adjektiiveja, joita hän yleensä käyttää markkinoidessaan rukiista tislattua juomaa.

Kyrö Distilleryn perustamistarina viidestä kaverista saunanlauteilla kiinnostaa hänen mukaansa baarimestareita.

Eurooppalaisen ginin tai viskin kauppaaminen omasta tuotannostaan ylpeille briteille kuulostaa haastavalta. Jakelijayrityksen mukaan eurooppalaiset merkit kiinnostavat kuitenkin kuluttajia, jotka haluavat tietää aiempaa tarkemmin, miten ja mistä tuote on valmistettu.

– Trendi, joka nähtiin käsityöläisoluissa (craft beer) 5–10 vuotta sitten, tapahtuu nyt väkevissä juomissa.

Firmat kyselleet jo kuukausia, miten brexitiin pitäisi varautua

Pullolastit kulkevat Suomesta Britanniaan nyt mutkattomasti, eikä rajalla peritä tulleja. Britanniassa tuotteet varastoidaan verottomaan varastoon, ja niistä maksetaan alkoholiverot vasta, kun pullot lähtevät varastosta.

Jo kuukausia maahantuontifirmat ovat kyselleet toisiltaan, miten brexitiin pitäisi varautua. Ero EU:sta voi tarkoittaa sitä, että rajalla ryhdytään perimään tulleja, satamat ruuhkautuvat ja tuotteiden merkintävaatimukset muuttuvat.

Kukaan ei tiedä, miten ero käytännössä tapahtuu. Varautumissuunnitelmia tehdään siltä varalta, että Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta päivänä, joka tällä tietoa on ensi viikon perjantai.

Sopimuksen kanssa ero olisi hallitumpi, koska sitä seuraisi ainakin vajaan kahden vuoden siirtymäaika. Sopimusta ei kuitenkaan ole saatu hyväksyttyä Britannian parlamentissa, koska maan poliittinen tilanne on hyvin epävakaa.

Saavatko brittimerkit ylilyöntiaseman?

Puhelimitse tavoitettu Kyrö Distilleryn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen kertoo yrityksen varautuneen siihen, etteivät sen tuotteet lopu hyllystä.

– Jos hyllypaikka on pari viikkoa tyhjänä, sinne on turha yritellä enää takaisin, Lipiäinen pohtii.

Pohjalaisyrityksen tilanne kuvastaa Britannian EU-eroon liittyviä huolia. Kyrön tuotteita myydään Britanniassa, mutta se myös ostaa sieltä materiaaleja, laitteistoja ja asiantuntijapalveluita. Yritys on rakentamassa Suomeen uutta tislauslinjastoa, ja asiantuntemusta kannattaa ostaa juuri perinteisestä viskimaasta.

Lipiäinen kertoo, että osto- ja myyntihinnoista on pitänyt sopia normaalia tarkemmin punnan kurssin heiluttua.

– Kuluttajan silmissä hinnat eivät saisi hirveästi heilua, vaan me tai jakelija otamme vähän osumaa omaan marginaaliimme.

Gini ja viski eivät lopu saarivaltiosta, mutta alalla pohditaan, miten käy eurooppalaisten merkkien. Mureneeko niiden kannattavuus, jos brittiyritykset pääsevät parempaan asemaan?

Suomalaisyritys pelkää, että näin kävisi, jos Britannia asettaisi ulkomaiselle tuonnille tuontitulleja ja samaan aikaan tukisi kotimaista teollisuutta.

– Jos meille tulee tariffeja rajalle ja samalla paikallisia toimijoita tuetaan, paikalliset yritykset pystyvät investoimaan toimintaansa enemmän kuin me.

Halvan amerikkalaisviskin varastot hupenevat

Sattumalta käsillä on jo esimerkki siitä, miten tuontitullit näkyisivät käytännössä.

EU asetti viime vuoden kesällä amerikkalaiselle viskille tuntuvan 25 prosentin tullin vastalauseena presidentti Donald Trumpin teräs- ja alumiinitulleille.

Maverick Drinksin Vachon kertoo, että ennen tullikorotusta tuotu viski on nyt hupenemassa varastosta muutamassa kuukaudessa. Sen jälkeen tullimaksun korotus pitää siirtää hintoihin, tuottajien pitää maksaa enemmän tai jakelijayrityksen pitää leikata tulostaan.

– Toivon sydämestäni, että mikä tahansa on brexitin lopputulema, uusia maksuja eurooppalaisille tuotteille ei tule.

Lue myös:

    Uusimmat