Mainos

Britannia nosti hieman EU:n budjettiesitystään

Uusi esitys tarjoaa Suomelle ja muutamille muille maille lisää rahaa maaseudun kehittämisvaroihin. Pääministeri Vanhanen pitää esitystä oikeansuuntaisena.

Puheenjohtajamaa Britannia esittää hyvin pientä korotusta EU:n budjettiin viime viikon ensimmäiseen esitykseen verrattuna.

Britannia on korottanut vuosien 2007-2013 budjettiesityksensä loppusummaa noin 847 miljardista hieman yli 849 miljardiin euroon. Monet jäsenmaat pitivät ensimmäistä esitystä aivan liian niukkana.

Lisää rahaa olisi tulossa ainakin Itä-Euroopan aluetukiin. Lisäksi esitys tarjoaa Suomelle ja muutamille muille maille lisää rahaa maaseudun kehittämisvaroihin.

Britannia ei esitä uusia leikkauksia omaan jäsenmaksualennukseensa lukuisista vaatimuksista huolimatta.

Rahoituksesta on tarkoitus päättää Brysselissä pidettävässä huippukokouksessa huomenna ja ylihuomenna.

Vanhanen: Esitys oikeansuuntainen

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, että puheenjohtajamaa Britannian uusi esitys EU:n rahoituksesta menee oikeaan suuntaan. Vanhanen ei halunnut vielä arvioida ovatko myönnytykset Suomelle riittäviä.

- Suunta on oikea ja vastaa sitä, mitä olemme Britannialle esittäneet, Vanhanen sanoi selostettuaan esitystä eduskunnan suurelle valiokunnalle.

Hallitus määrittelee lopullisen kantansa huomisaamuna. Vanhanen arvioi, että britit ovat hoitaneet tehtäväänsä hyvin ja pyrkivät vakavasti ratkaisuun. Hän varoittele kuitenkin, että huomenna alkavasta kokouksesta tule erittäin vaikea.

Alustava arvio on, että uuden esityksen perusteella Suomen nettomaksu EU:n budjettiin olisi noin 0,24 prosenttia BKT:sta eli noin 400 miljoonaa euroa vuodessa. Edellinen Britannian esitys olisi ollut Suomelle hiukan kalliimpi, 0,26 prosenttia.

Tässä luvussa eivät ole mukana niin sanotut perinteiset omat varat, eli Suomessa kerätyt tullit ja maksut, noin 100 miljoonaa, eli noin 0,06 prosenttia BKT:sta.

Vanhanen muistuttaa, että nettomaksun kasvu kuuluu asiaan.

- Kun unioni laajeni, niin vanhat vauraammat jäsenmaat, Suomi mukaan luettuna joutuvat ottamaan osaa kasvaneisiin kustannuksiin. Meidän nettomaksumme sen takia kasvaa, niin kuin sen pitääkin, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan esityksen myötä Suomen maksut EU:lle kasvavat noin kymmenen prosenttia, samalla kun tulot laskevat noin kymmenen prosenttia.

Vanhasen mukaan ehdotus on aiempia tyydyttävämpi aluetukien osalta. Niihin on kesän jälkeen saatu teknisiä parannuksia, muun muassa oikeuksiin käyttää valtiontukia.

Britannia esittää, että EU:n budjettia tarkasteltaisiin vuonna 2008. Silloin he olisivat valmiita keskustelemaan myös omasta maksupalautuksestaan. Vanhasen mukaan tarkistus käy Suomelle. Siinä EU:n kaikki maataloustuet olisivat samalla viivalla; nyt käytävissä neuvotteluissa leikkaukset ovat kohdistuneet maaseudun kehittämisvarojen kautta Suomelle tärkeisiin luonnonhaitta- eli LFA-tukiin, mutta eivät maataloustukien pääosaan.

- Meidän etumme on, että tämän kaltaiset tuet ovat samaan aikaan pöydällä, silloin ne saavat tasavertaisen kohtelun.

Barroso: Korjaukset riittämättömiä

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ryöpyttää poikkeuksellisen voimakkaasti Britannian esityksiä unionin tulevasta rahoituksesta. Hän moittii niitä näköalattomiksi.

EU:n parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa puhunut Barroso kiihdytti parlamentaarikot huikeisiin suosionosoituksiin ja kannatushuutoihin, jotka saivat unionin puheenjohtajamaan Britannian eurooppaministerin Douglas Alexanderin poskipäät lievästi punoittamaan.

Alexander sai yksin ottaa vastaan Barroson ja parlamentin pääosan moitteet, joista kärkevimmät epäilivät brittien ajavan "Titanicia kohti jäävuorta".

- Eikö puheenjohtajamaata huolestuta, että parlamentin selvä enemmistö torjuu esityksen. Eikö sitä huolestuta, että Britannia saa parlamentissa kannatusta vain niiltä, jotka edustavat hyvin kapeaa kansallista näkemystä, Barroso ihmetteli.

Hän vaati, että kauden 2007-2013 rahoitukseen pitää saada lisää rahaa ja solidaarisuutta, joiden turvin voidaan vastata kasvun, kilpailukyvyn ja laajentumisen haasteisiin.

Solidaarisuutta etsi myös parlamentin konservatiiviryhmän puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering. Ilman sitä ei rahoitusta voida hyväksyä.

Sosialistien vetäjä sanoi, että EU:n puheenjohtajamaa on vihdoin asetettava selkä seinää vasten.

- Pääministeri Tony Blairilla on vielä mahdollisuus ohjata Titanic ohi jäävuoren. Näillä rahoitustarjouksilla puheenjohtajuus kuitenkin uppoaa kuin kivi, Schulz maalaili.

Parlamentin rahoituskeskustelu käytiin aamupäivällä vain hieman ennen kuin Britannia jätti uuden esityksen huomenna Brysselissä alkavaa EU:n huippukokousta varten. Uusi esitys nosti hieman rahoituksen loppusummaa, mutta se tuskin riittää taltuttamaan parlamentin mieliä - sen verran syvää pettymystä huouttiin.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 14.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.