Mainos

Brax: Vaalirahalaki palauttaa kansan luottamuksen

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) uskoo, että kansalaisten epäluottamus poliitikkoihin vaalirahakohun jäljiltä voidaan palauttaa lainsäädäntömuutoksella.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut oikeusministeri korostaa, että vaalirahoitusta koskeva lainsäädäntö on saatava kertaheitolla selvästi paremmaksi ja eurooppalaisittain huipputasolle.

- Tämä asia on kerta kaikkiaan saatava sellaiselle mallille, ettei ainakaan viime aikojen kaltaisia skandaaleja tulisi enää esiin, Brax toteaa.

Vaalirahoituslaki on Braxin mukaan hallituksen käsittelyssä parin viikon päästä, ja eduskunta äänestää lakimuutoksesta keväällä.

Vaalirahauudistuksessa keskeisinä elementteinä ovat muun muassa yksittäisten vaalirahoitusten katot, jolloin riippuvuus yhdestä lahjoittajasta pienenee merkittävästi. Jatkossa myös Valtiontalouden tarkastusviraston rooli vaalirahoituksen valvonnassa tiukkenee.

Erityisen paljon oikeusministeri kiittelee suunniteltua online-rekisteriä kansanedustajien saamista lahjoituksista.

- Tässä tulemme olemaan eurooppalaisittain aivan kärkeä. Kansalaiset voivat halutessaan tarkistaa Valtiontalouden tarkastusviraston nettisivuilta ulkopuoliset rahoitukset ja arvioida itse, mikä merkitys niillä on, Brax sanoo.

Brax ei näe arveluttavana sitä, että parhaillaan keskusrikospoliisi tutkii vaalirahasotkuihin liittyviä epäselvyyksiä.

- Kansalaisten kuuluu voida luottaa siihen, että riippumaton poliisi, syyttäjä ja tuomioistuin toimivat oikein. Heidän kuuluukin tutkia ja selvittää kaikki epäselvyydet, jotta ei syntyisi epäilys siitä, että joitakin tahoja suojellaan.

Ministeri kuitenkin painottaa, etteivät poliisin tutkimukset vääjäämättä tarkoita sitä, että jotain rikollista olisi todella tapahtunut.

- Hyvään ja terveeseen oikeusvaltioon kuuluu se, että kaikki kivet käännetään.

Katso oikeusministeri Tuija Braxin haastattelu (Huomenta Suomi 10.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.