Mainos

Bosniassa rauhalliset parlamenttivaalit

Bosnia-Hertsegovinan asukkaat ovat tänään äänestäneet maalle uutta parlamenttia. Vaaleja valvova Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ilmoitti asukkaiden äänestäneen vaaleissa innokkaasti ja vaalien sujuneen hyvin. Vaalit olivat kolmannet Bosniassa sen jälkeen kun sisällissota päättyi 1995.

Noin 2,5 miljoonalla ihmisellä oli äänioikeus aiemman Jugoslavian alueella sijaitsevassa Bosnia-Hertsegovinassa. Kansainvälinen yhteisö kannusti vaalien alla äänestäjiä tukemaan maltillisia puolueita kansallismielisten sijaan. Mielipidekyselyt lupasivatkin maltillisille sosiaalidemokraateille hyvät mahdollisuudet voittoon muslimien ja kroaattien alueella. Serbitasavallan puolella sen sijaan sodanaikaisen serbijohtajan Radovan Karadzicin perustama Serbien demokraattinen puolue oli kyselyjen mukaan vahvoilla.

Paitsi koko maan keskusparlamenttia, vaaleissa valittiin osaparlamentit maan muslimien ja kroaattien liitotasavalle ja serbitasavallalle Republica Srpskalle. Serbitasavallalle valitaan lisäksi myös presidentti.

Daytonin rauhansopimuksessa 1995 sovittiin Bosnian jaosta kahteen osaan, muslimien ja kroaattien liittotasavaltaan ja serbitasavaltaan. Daytonin sopimusta valvomassa Bosniassa on 20 000 miehen vahvuiset Sfor-joukot. Niihin kuuluu myös suomalaisia rauhanturvaajia. Vaalien tuloksia aletaan saada ilmeisesti huomenna.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.