Borrelioosin sairastanut: Tauti ei lopulta niin paha

Punkkien levittämät borrelioositapaukset ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, kertoo THL.

Kun esimerkiksi vuonna 2001 borrelioositapauksia rekisteröitiin Suomessa alle 700, oli tautitapauksia vuonna 2011 jo yli 1 600.

Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioi taudin lisääntyneen, koska borreliabakteeria kantavat punkit ovat levittäytyneet yhä laajemmalle Suomessa.

Yksi vuonna 2011 sairastuneista on porvoolainen Tia Lindström, joka kertoo henkisen paineen olleen lopulta itse tautia pahempi.

Lindström sai punkinpuremasta oireita ja ihorinkulan syyskuussa 2011. Lääkäri epäili heti borrelioosia ja määräsi antibioottikuurin, joka ei kuitenkaan vienyt näkö- ja tasapainohäiriöitä pois.

Sen jälkeen lääkärit olivat ymmällään taudin laadusta. Lindström oli kolme kuukautta sairauslomalla, jonka aikana hänestä otettiin lukuisia verinäytteitä.

– Olin kuin tikkataulu kaikkien niiden verikokeiden jäljiltä. Epäiltiin muun muassa MS-tautia ja HIV:tä, Lindström kertoo.

Lindström sanoo testien tuloksien odottamisen olleen lopulta pahempaa kuin itse borrelioosi.

– Pelkäsin, että minulla on MS-tauti.

Lopulta lääkärit sulkivat pois kaikki muut taudit, ja jäljelle jäi borrelioosidiagnoosi.

– Kävin sairaalassa kaksi viikkoa joka päivä tipassa saamassa antibioottia.

Sen jälkeen borrelioosi loppui, eikä Lindström ole saanut jälkioireita.

– En pidä borrelioosia aivan kauheana tautina, sillä minulla se oli melko kiltissä muodossa.

– Jotkuthan halvaantuvat ja saavat pahoja oireita, mutta minun pahimmat oireeni olivat näköhäiriöt ja tasapaino-ongelmat, joiden takia en voinut tehdä toimistotyötäni.

– Lisäksi taudinkuvaan kuului ahdistus. Yöllä heräsin usein hiestä märkänä. Päivällä olin sitten tosi väsynyt ja otin päiväunia, muistelee Lindström kahden vuoden takaista kokemustaan.

Lue myös:

    Uusimmat