Boris-kissa oli otsikoissa viime viikolla, nyt varastetuksi epäillään Madeleinen koiraa – eläinrikoksia varten perustettu jopa yksikkö: "Toiveikkaana olen, mutta huoli on ihan valtava"

Lemmikkien varkaudet ja epäillyt varkaudet ovat viime aikoina nousseet otsikoihin. Helsinkiin perustettiin viime syksynä yksikkö, jossa tutkitaan eläinrikoksia. Yksikköön päätyvät myös tapaukset, joissa lemmikin katoamisesta on tehty rikosilmoitus.

Rikoskomisario Anne Hietala kertoo MTV Uutisille, että erilliselle eläinrikoksia tutkivalle yksikölle oli tarvetta.

– Viime vuonna saimme lisäresursseja tänne yleisvaarallisten rikosten puolelle ja saimme yksikön, jossa tutkitaan lemmikkeihin kohdistuvia rikoksia. Tarvetta siihen oli ja sitä oltiin Suomessa odoteltukin. Esimiehet tekivät sitten päätöksen, että tällainen yksikkö perustetaan, Hietala sanoo.

Lemmikkivarkauksia taphtuu silloin tällöin

Uutisoimme hiljattain Boris-kissasta, joka varastettiin omistajaltaan. Kissa löytyi some -ilmoitusten avulla. Vähän aika sitten puhkesi kohu myös huskysta, joka varastettiin kaupan edestä Helsingissä.

Hietala kertoo, että lemmikkien katoamisista tulee poliisille silloin tällöin ilmoituksia.

– Meidän ryhmämme on toiminut tässä lokakuusta asti. Tämän husky-koiran tapaus oli ensimmäinen laatuaan meidän ryhmässämme. Koira löytyi muutaman tunnin sisällä, kun metron vartijat bongasivat sen.

– Yleisesti ottaen sanoisin, että näitä lemmikkien varkauksia tapahtuu silloin tällöin.

Madeleinen koira katosi juhannuksena

Helsinkiläisen Madeleine al-Shammarin, 25, parivuotias koira katosi juhannuksen aikaan Kannelmäessä. Koiraa ei ole vieläkään löydetty.

– Olin aamulenkillä koiran kanssa ja ilmeisesti koira säikähti edempänä kävellyttä miestä. Koira ampaisi tiehensä ja itsekin lensin siinä aivan kaaressa ja joitakin haavojakin tuli. Tilanne tuli niin nopeasti, etten olisi voinut reagoida.

Madeleine teki asiasta rikosilmoituksen, sillä hän epäili, että koira olisi varastettu.

– Näköhavaintoja on nyt kuitenkin tullut ja mikäli havaittu koira todella on meidän koiramme, saattaa olla, että koira on vain omilla teillään. En kuitenkaan ole perunut rikosilmoitusta, Madeleine kertoo.

Poliisin keinot vähäiset

Rikoskomisario Anne Hietala ei vielä ole kuullut tapauksesta.

– Jos se on epäiltynä varkautena kirjattu, voi olla, ettei se ole vielä meille tullutkaan, hän sanoo.

Poliisin keinot etsiä kadonneita koiria ovat melko vähäiset.

– Poliisi ei voi aktiivisesti lähteä etsimään kadonneita koiria. Lähimaastossa voidaan hieman ajella, jos partiolle on tullut tapahtuneesta tieto ja he sattuvat vapaana olemaan.

– Jos koira on päätynyt jo jonkun talon sisälle ja joku pystyy selkeästi osoittamaan, mihin taloon koira on viety, voidaan käydä katsomassa, löytyykö koiraa. Muuten ei voida mitenkään alkaa kollailemaan ihmisten autoja tai asuntoja, Hietala sanoo.

Rescue-koiria on etsittävä varoen

Madeleine ei halua koiransa nimeä julkisuuteen, sillä niin sanottujen rescue-koirien etsintöjä ei suositella tehtäväksi siten, että esimerkiksi koiran nimeä huudeltaisiin.

Madeleinen koira on tuotu Suomeen toukokuun lopussa Bulgariasta, josta se pelastettiin roskiksesta.

– Eilen teimme etsintää, mutta sitten saimme etsijäkoiraliitosta neuvon, että koira voi säikähtää herkästi, jos sitä lähdetään huutelemalla etsimään. Koira oli ehtinyt olla minulla vasta pari päivää, sillä se oli hätämajoituksessa aluksi. Alue ei siis ollut koiralle tuttu.

Nyt koiralle tutut henkilöt ovat laittaneet lähimetsiin hajujälkiä.

– Jos niillä sitten saisimme koiran houkuteltua luoksemme. Toiveikkaana olen, mutta huoli on kyllä ihan valtava. Hirveän pahalta tämä tuntuu, hän huokaisee.

Madeleine toivoo, ettei koiran mahdollinen löytäjä yrittäisi ottaa koiraa kiinni, vaan tekisi ainoastaan ilmoituksen näköhavainnoista. Koiralle tutun ihmisen täytyy sitten hoitaa se kiinniottaminen.

Tunnistinsirua suositellaan

Madeleinen koiralle oli myös laitettu tunnistinsiru.
Koiran tunnistusmerkintää suosittelevat sekä kennelliitto että poliisi.

– Sieltähän se omistaja nopsasti sitten löytyy, kun siru luetaan. Kyllä näistä tunnistesiruista on käyty viime aikoina keskustelua, että sitä suositeltaisiin pakolliseksi, Hietala sanoo.

Koiraa ei saa viedä ulkomaille ilman tunnistesirua.

– Kyllä passit ja sirut pitäisi olla, kun koiraa ulkomaille viedään, mutta eri asia on sitten, kuka niitä tarkastaa. Jos esimerkiksi Tallinnaan menee laivalla, ei siellä kukaan tarkasta tällaisia. Kyllä koiran saisi siitä yli vietyä ihan näppärästi.

Lue myös:

    Uusimmat