Mainos

Järkyttävä löytö Enontekiöllä: Päähän ja kylkeen ammuttu koira oli sidottuna puuhun – "Toivottavasti joku ottaa vastuun tästä”

0:35
Video: Kuvat Enontekijön järkyttävästä löydöstä eivät ole herkimmille!

Sivullinen teki pari viikkoa sitten murheellisen löydön Enontekiöllä sijaitsevan soramontun kupeesta. Paikalta löytyi ammuttu ja puuhun köytetty koira. Lapin poliisilaitos tutkii, liittyykö tapaukseen rikosta.

Kaisa Ruotsalaisen ystävä löysi Enontekiöllä Kuttasen ja Karesuvannon välisellä alueella sijaitsevalta soramontulta kuolleen koiran.

Luontokappale ei ollut metsäpolun vieressä sattumalta, sillä sen päässä ja kyljessä oli selvät ampumajäljet ja koiranruho oli sidottu paksulla köydellä puunrungon ympärille.

Ystävä teki löydöstään ilmoituksen poliisi- ja eläinsuojeluviranomaisille sekä pyysi avukseen Kaisaa, joka eläinrakkaana ihmisenä ei ollut uskoa näkemäänsä päästyään löytöpaikalle.

– Ystäväni ilmoitus järkytti. Halusimme lähteä katsomaan tilannetta paikan päälle ja viedä koiran eläinlääkärille sirunlukuun, Kaisa kertaa tapahtumia.

Kaisa uskoo nuoren uroskoiran olleen rodultaan kaukasiankoira, joka oli ulkoisesti siisti ja hyvässä kunnossa: Koirassa ei ollut nälkiinnyttämisen merkkejä ja sen hampaat olivat hyvässä kunnossa.

Uroksen kaulassa roikkui musta panta, jossa ei ollut omistajasta minkäänlaista merkintää.

Koiran kohtalo mietityttää

Kun koira oli käytetty eläinlääkärin vastaanotolla, Kaisa hautasi koiran ihmisen julmuutta edelleen ihmetellen.

– Koiran kohtalo surettaa, suututtaa ja mietityttää vähän väliä. Toivottavasti joku ottaa vastuun tästä ikävästä tapahtumasta. Me emme olisi voineet asian vain antaa olla, metsästystä harrastava lähihoitaja sanoo murheellisena.

Kaisa teki tapauksesta ilmoituksen myös poliisille, minkä lisäksi hän julkaisi kuvat Facebookissa löytääkseen koiranomistajan tai saadakseen vinkkejä koiraa ampuneeseen henkilöön liittyen.

Poliisi pitää tapausta harvinaisena

Rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisilaitokselta vahvistaa poliisin saaneen ilmoituksen ampumalla lopetetusta ja puunrunkoa vasten jätetystä koirasta. Hän ei kuitenkaan voi kommentoida tapausta kovinkaan kattavasti, sillä tutkinta on vasta alkutekijöissään.

– Olemme saaneet eläinlääkäriltä lisätietoja tapaukseen liittyen. Eläinlääkäri arvioi, millainen lopetustapa tämänkaltainen ampuminen on, ja onko tässä syytä epäillä jonkinlaista eläinsuojelurikosta.

Huhtamäen mukaan poliisi törmää vastaavanlaisiin tapauksiin harvoin, ja tekijän tavoittaminen voi olla hankalaa.

– Jos koira on rotuna erikoisempi ja kun puhutaan alueesta, jossa asukkaita on vähän, tekijä voitaisiin saada kiinni. Täytyy tietenkin selvittää, onko rikosta tapahtunut

– Olen tällaistakin kuullut, että Lapissa viedään koiria metsään. Eli eläimiä jätetään luonnonvaraisten eläinten syötäväksi, eikä erikseen haudata. Näissä tapauksissa eläintä ei ole jätetty asutuksen lähelle.

Eläinsuojelurikoksesta voi saada jopa vankeusrangaistuksen

Rikoskomisarion mukaan eläinsuojelurikos on rangaistava teko. Hänen mukaansa rikokseen syyllistynyt voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen. Enimmillään eläinsuojelurikoksesta voidaan antaa 2 vuotta vankeutta.

– Se edellyttää sen, että tahallaan tai törkeästä huolimattomuudestaan kohtelee eläintä kaltoin, eli esimerkiksi pahoinpitelee tai jättää ilman tarpeellista hoitoa tai lopetuksen yhteydessä kohtelee eläintä julmasti tai aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Tämä viimeisin on se, jota meidän tulee tämän tapauksen suhteen tutkia, rikoskomisario kertoo.

Lapin poliisilaitos tekee tutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä eläinlääkärin kanssa tapauksen selvittämiseksi. Toistaiseksi poliisi ei ole ehtinyt kuulustelemaan koiran löytänyttä henkilöä tai koiraa tutkinutta eläinlääkäriä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja