Mainos

Bondista pyhimykseksi

Moore ja Tholstrup Sellossa. Kuva:Lehtikuva

Tänään täällä, huomenna jo toisaalla. Tällaista bondmaista tahtia noudattaa Sir Roger Moore, joka vierailee parhaillaan Suomessa elämäkertakirjaansa markkinoimassa. Vitsikäs ja energinen näyttelijä on kerännyt täydet salit vierailunsa aikana.

Tyylikäs puku ja ryhdikkäästi kannetut 188 senttimetriä antavat Sir Roger Mooresta nuorekkaan ja energisen vaikutelman. Suomessa parhaillaan vieraileva 81-vuotias näyttelijä pitää poikamaista Bond-imagoaan yllä myös kääntämällä monet pohdintansa lopulta kuivaksi huumoriksi.

– Ai miksikö kirjoitan niin vähän yksityiselämästäni ja ex-vaimoistani? Taidan kärsiä osittaisesta muistinmenetyksestä.

Legendaarisen näyttelijän ja vuonna 2003 aateloidun hyväntekijän tuo Suomeen juuri julkaistu elämäkerta Nimeni on Moore, Roger Moore.

– Aloitin muistelmien tekemisen kertaalleen jo vuosia sitten, mutta keskeneräinen käsikirjoitus varastettiin. Annoin periksi, mutta vaimoni Kristina Tholstrup ei. Hän nalkutti toistuvasti asiasta ja tyttäreni säesti. Kai he olivat kyllästyneet kuuntelemaan jatkuvasti samoja tarinoita. Lopulta annoin periksi ja aloin kirjoittaa, Moore pohtii hymyillen.

Työntäyteinen ura

Pitkä ura elokuvissa ja näyttämöllä tarjosi Moorelle aineksia kirjoitustyöhön. Niin paljon, että se alkoi ihmetyttää häntä itseäänkin.

– Tulin vasta kirjottaessa ajatelleeksi, että hyvänen aika, olenpa minä ehtinyt tehdä paljon ja monenlaista. Kirjoitusprosessi olikin nautinnollista aikaa ja lapsuusmuistot palautuivat mieleen. Erityisen tärkeäksi koin sen, että aloin kirjoittamisen aikana nähdä unia vanhemmistani, mitä ei ollut tapahtunut aiemmin.

Sir Roger syntyi vuonna 1927 poliisi-isän ja kassanhoitaja-äidin ainoaksi lapseksi. Hän kärsi lapsena erilaisista terveysongelmista ja vietti runsaasti aikaa sairaaloissa. Jo nuorena hän tiesi haluavansa näyttelijäksi, mutta kuuluisuus antoi odottaa itseään. Lopulta lukuisat työt, kuten tv-sarja Pyhimys ja tietenkin myös rooli James Bondina, tekivät miehestä menestyksekkään. Kuuluisuuden myötä myös ystäväpiiri kasvoi nimekkääksi. Muistelmissa luetellaan liuta kuuluisia tuttavia ja ystäviä Michael Cainesta Audrey Hepburniin ja Elvikseen.

– Tapasin Elviksen viitisenkymmentä vuotta sitten Hollywoodissa. Silloinen vaimoni Dot oli tunnettu laulaja ja esiintyi Mouling Rouge -klubilla. Elviksellä oli tapana tulla kuuntelemaan häntä usein. Minua hän puhutteli äärimmäisen kohteliaaksi herraksi, vaikka olin vain muutamia vuosia häntä vanhempi!

Bond-kritiikkiä

Suomessa ja muuallakin maailmassa Moore tunnetaan ennen kaikkea agentti James Bondina. Kaikkiaan seitsemässä Bond-elokuvassa näytellyt Moore seuraa kiinnostuneena seuraajansa Daniel Craigin työtä.

– Hän on hieno James Bond. Nähtyäni Casino Royalen vakuutuin hänen työskentelystään. Sen sijaan tästä viimeisimmästä elokuvasta, Quantum of Solacesta en pitänyt lainkaan. Se oli oudosti leikattu, katkonainen ja epä-älyllinen elokuva. En ymmärtänyt alkuunkaan, mistä siinä oli kyse!

Kokenut Bond-hahmo uskookin, että sankarihahmoa on tulevaisuudessa muutettava pari piirua perinteisemmäksi.

– Tekijöiden on mielestäni palattava takaisin entiseen. Craig on upea näyttelijä, mutta suunta ei ole oikea.

Paljon pelissä

Sir Roger Mooren ja hänen neljännen vaimonsa, Lady Kristina Tholstrupin Suomen vierailu on sitä järjestävälle kustantamo Likelle suuri voimainponnistus. Yllättäen syliin tipahtanut mahdollisuus isännöidä Bond-legendaa saa toimitusjohtajan hymyilemään leveästi.

– Ostimme oikeudet kirjaan jo varhaisessa vaiheessa, mutta emme silloin tienneet, että Sir Roger matkustaa itse kirjaansa markkinoimassa. Kun kuulin sen hänen agentiltaan, olin aivan ihmeissäni. Tämä vierailu on vaatinut kyllä meiltä paljon työtä ja opettelua. On ollut melkoinen palapeli järjestellä tarkat aikataulut ja turvajärjestelyt sun muut, Liken toimitusjohtaja Päivi Isosaari toteaa.

Bond-miehen vierailu on innostanut sadat fanit osallistumaan yleisötilaisuuksiin. Myös toimittajat ovat seuranneet tiiviisti miehen kannoilla. Isosaaren se saa huokaisemaan helpotuksesta.

– Kyllä minulla oli pieni pelko siitä, että kiinnostaakohan hän ihmisiä enää. Viimeiseksi jääneestä Bond-elokuvasta on ehtinyt kulua jo reilu parikymmentä vuotta. Mutta se oli turha huoli, ihmiset ovat jopa nousseet aplodeeraamaan hänet nähdessään.

Eläkevuodet saavat odottaa

Sir Rogerin intoa vierailla eri puolilla maailmaa lisää kirjamyynnin edistämisen ohella se, että hän pystyy samalla puhumaan itselleen tärkeästä asiasta, Unicefista. Jo lähes 20 vuotta hyväntahdonlähettiläänä työskennellyt Moore pitää saamaansa julkisuutta tärkeänä siksi, että hän voi käyttää sen suomat mahdollisuudet maailman lasten olojen parantamiseen.

– Haluan auttaa lapsia siksi, että he tarvitsevat sitä ehkä eniten. Silloin kun lentelin ympäri maailmaa James Bondina, en huomannut vaikuttamismahdollisuuksiani. Onneksi Audrey Hepburn houkutteli minut mukaan Unicefin toimintaan. Kun katselin hänen työtään ja kuuntelin hänen puheitaan, ymmärsin hänen tekevän tärkeää työtä. Omat kokemukset kentältä, esimerkiksi Guatemalasta ja Salvadorista, sinetöivät valintani. Enkä ole katunut päivääkään.

Näyttelijälegendan päivät täyttyvätkin nykyään hyväntekeväisyydestä ja leppoisasta elämästä kahdessa kodissa, Sveitsissä ja Monacossa. Kameran eteen hän sanoo palaavansa vielä, jos rooli on hyvä eikä vaadi aikaisia aamuherätyksiä.

– Mikä ettei. Mutta tärkeimpänä pidän hyväntekeväisyystyötä niin kauan kuin minusta on asialle hyötyä. Saatan myös kirjoittaa muistelmiini kakkososan, jossa levitetään esille kaikki se törky, joka ensimmäisestä osasta puuttuu. Sen kirjan myyntimäärät olisivat hurjia, Moore murjaisee ja tarkkailee silmälasiensa yli kuulijan reaktioita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.