Boko Haramin runnoma Pohjois-Nigeria nälkäkatastrofin partaalla – "En ole nähnyt mitään vastaava"

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Nigerian maajohtajan mukaan YK on epäonnistunut tehtävässään eikä se ole reagoinut tarpeeksi nopeasti pelastaakseen satoja tuhansia ihmisiä nälkäkatastrofiin ajautuneessa Pohjois-Nigeriassa.

Boko Haramin synnyinsijoilla Bornossa kuolee päivittäin satoja ihmisiä puutteellisen ravinnon takia. Kuun alussa YK tiedotti, että sadat tuhannet lapset Koilis-Nigeriassa uhkaavat kuolla nälkään tänä vuonna, mikäli he eivät saa pikaista hoitoa. Tilannetta on kuvattu pahimmaksi vuosikymmeniin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Nigerian maajohtajan Isabelle Mouniamanin mukaan YK on epäonnistunut reagoimaan kriisiin tarpeeksi nopeasti.

– Me olemme pyytäneet apua YK:ltä ja sen alaisilta järjestöiltä, mutta heidän vastauksensa on ollut ”kyllä, teemme sitä ja temme tätä”... Mutta ei kukaan voi olla tyytyväinen sanoessaan, että olemme rakentaneet x-määrän käymälöitä tai toimittaneet x-määrän ruokakasseja, kun ihmisiä todella kuolee nälkään. Se ei ole tarpeeksi, Mouniaman sanoo Guardianille.

Hän kuvailee Koilis-Nigerian tilannetta pahimmaksi koko hänen uransa aikana.

– Me puhumme alueista, joissa 39 prosenttia lapsista kärsii vakavasti ja akuutista aliravitsemuksesta. Tilanne on hyvin, hyvin dramaattinen. Koko urani aikana – vuodesta 1999 – en ole nähnyt mitään vastaavaa.

YK:n apulaispääsihteeri Toby Lanzer kuvailee alueen tilannetta pahimmaksi mahdolliseksi.

– En usko, että kukaan ymmärsi tilanteen vakavuutta. Me voimme kritisoida toisiamme, mutta tärkeintä nyt on, mitä voimme tehdä jottei tilanne huonone entisestään, Lanzer kommentoi Guardianille.

Jo kolmas vuosi ilman satoa

Bornon maakunta oli liki seitsemän vuotta terroristijärjestö Boko Haramin valtaamana. Boko Haram tuhosi alueen viljelyspellot ja tämä on jo kolmas vuosi peräkkäin ilman satoa.

Viimeisen vuoden aikana Nigerian armeijan joukot ovat onnistuneet saamaan takaisin Boko Haramin valtaaman alueen, mutta siitä huolimatta humanitäärinen apu ei tavoita kaikkia.

Guardianin mukaan kansainväliset avustusjärjestöt ovat keskittäneet toimintansa leireille Maidugurin kaupungin ympärille, mutta myös kaupungissa elää lähes kaksi miljoonaa pakolaista, joista suurimmalla osalla ei ole pääsyä ruoka-avun tai terveydenhoidon piiriin. Tämän lisäksi kaupungin ulkopuolella on ihmisiä, joiden pelätään elävän täysin eristyksissä Boko Haramin ja sen vastaisten iskujen takia.

Boko Haramin synnyttämässä, naapurimaihin levinneessä konfliktissa on kuollut yli 15 000 ihmistä ja se on ajanut ainakin 2,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Lue myös:

    Uusimmat