Boeingin salainen järjestelmä saattoi syöstä Indonesian turmakoneen mereen – nyt lentäjät vaativat konevalmistajalta selitystä: "Kyseenalaistaa sen, mitä muuta meiltä on pimitetty"

Uhrien etsinnät jatkuivat läpi yön Indonesiassa 0:56

Lentokonevalmistaja Boeingia syytetään tärkeiden lentokonejärjestelmien ominaisuuksien pimittämisestä lentäjiltä. Eräiden arvioiden mukaan tiedon pimittäminen saattoi jopa johtaa Indonesian turmakoneen syöksymiseen.

Video: Mereen syöksyneen Lion Airin koneen uhreja on etsitty Indonesiassa suurten etsintäpartioiden avustuksella.

Indonesiassa mereen syöksyneen Lion Airin turmakoneen lentäjät saattoivat olla tietämättömiä koneessa olleesta järjestelmästä, jonka tarkoituksena oli estää koneen sakkaaminen.

Asiantuntijoiden mukaan lentäjien järjestelmätuntemuksella olisi voitu ehkä estää 189 ihmisen kuolema. Lentokonevalmistaja Boeing kiistää syytökset ja toteaa, että sakkaamisen estojärjestelmän toiminnan tunteminen ei ole lentäjille tärkeää.

Järjestelmästä ei mainintaa ohjekirjassa

Lentokapteenit ympäri maailmaa ovat peräänkuuluttaneet lentoyhtiö Boeingilta lisätietoja uudesta 737 MAX -konetyypissä olevasta koneen sakkauksenestojärjestelmästä, eli MCAS-järjestelmästä.

Lentäjien mukaan heitä ei ole koulutettu järjestelmään, eikä MCAS:sista mainita myöskään koneen ohjekirjassa. 

Lion Airin operatiivinen johtaja Zwingli Silalahi toteaa, ettei koneen ohjekirja kerro lentäjille järjestelmän esimerkiksi automaattisesti ohjaavan lentokoneen nokkaa alaspäin sakkauksen estämiseksi.

– Tätä ei lue konetyypin ohjekirjassa. Siksi meillä ei myöskään ole erityiskoulutusta tällaisia tilanteita varten, Silalahi kommentoi.

Saattoi syöstä turmakoneen mereen

Lentokonevalmistaja Boeing paljasti järjestelmän julkisuuteen vasta viime tiistaina.

Tällöin tietoon tuli myös, että Indonesian turmakoneen syöksyminen mereen saattoi johtua koneen asennosta väärää tietoa antaneesta anturista ja MCAS-järjestelmän automaattisesta reagoimisesta tilanteeseen.

Lentokonevalmistajalle työskentelevän nimettömän lähteen mukaan "lentäjiä ei haluttu kuormittaa teknisellä tiedolla, jota he eivät tarvitse".

Onko muita tietoja pimitetty?

Lentäjien ammattiliitto Allied Pilots Association eli APA kommentoi tilannetta tiistaina toteamalla, ettei Boeingin uuteen konetyyppiin liity välittömiä turvallisuusuhkia.

– Se, ettei tätä järjestelmää tuotu lentäjien tietoisuuteen aikaisemmin kyseenalaistaa sen, mitä muuta tietoa meiltä on pimitetty, liitosta kuitenkin todettiin.

CNN:n ilmailuasiantuntija Richard Quest taas kertoi, että jos Boeing ei tosiaan ilmoittanut järjestelmästä missään ohjekirjassaan, on tilanne täysin käsittämätön ja rikkoo mahdollisesti jopa ilmailulakeja.

Lue myös:

    Uusimmat