Mainos

Blair varoitti Chiracia Euroopan ja USA:n suhteiden vaarantamisesta

Britannian pääministeri Tony Blair varoittaa Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia vaarantamasta Euroopan ja Yhdysvaltain välisiä suhteita. Blairin mukaan Chiracin näkemys Euroopasta Yhdysvaltain kilpailijana luo epävakautta.

Blairin näkemykset euroatlanttisista suhteista tänään ilmestyneessä Financial Times -lehden laajassa haastattelussa herättivät Britanniassa heti paljon huomiota. Vaikka Blairin henkilökohtainen suhde Chiraciin on parantunut, strateginen kuilu maiden välillä ei ole umpeutunut. Blair ei kuitenkaan halua tulla yhdistetyksi niihin Yhdysvaltain "haukkoihin", joiden mukaan Ranskaa tulee rangaista, koska se vastusti sotaa Irakia vastaan.

-En ole kiinnostunut puheista maiden rankaisemisesta, mutta meidän täytyy ratkaista olemassa oleva kysymys Euroopan ja Yhdysvaltain välisistä suhteista. Ratkaisu täytyy löytyä täällä Euroopassa Euroopan asenteesta euroatlanttiseen liittoon, sanoo Blair.

Ranskan pitkään visioima Eurooppa, joka toimisi vastapainona Yhdysvalloille, johtaisi Blairin mukaan hyvin nopeasti vallan keskusten väliseen kilpailuun. Sellainen tilanne tarkoittaisi kylmän sodan aikaisten ongelmien uudelleen herättämistä.

-Jotkut haluavat niin sanotun moninapaisen maailman missä on erilaisia vallan keskuksia. Mielestäni tarvitsemme yhden vallan keskuksen, joka sisältää strategisen kumppanuuden Euroopan ja Yhdysvaltain kesken ja myös muiden valtioiden välillä, Blair sanoo.

Kysyttäessä olisiko yhden valtakeskuksen kohdalla se vaara, että Yhdysvallat sanelisi ehdot muille, Blair vastaa, että "asia ei ole niin."

-Haluan vahvemman ja yhtenäisemmän Euroopan, joka ei asetu Yhdysvaltain suhteen oppositioon, Blair sanoo.

Blair kehotti avoimeen keskusteluun


Blair kehottaa kiistan osapuolia avoimeen keskusteluun ratkaisun löytämiseksi.

-On hyvin tärkeää huomioida, että kun puhumme Euroopasta, Eurooppa ei ole pelkästään Ranskan ja Saksan näkemys sodasta Irakissa. Muiden muassa Espanja, Italia, Hollanti, Tanska ja Portugali olivat samalla kannalla kuin Britannia, sanoo Blair.

Financial Times -lehden tilaaman kyselyn tulosten mukaan 55 prosenttia briteistä pitää Ranskaa Britannian epäluotettavimpana kumppanina ja 73 prosenttia briteistä on sitä mieltä, että Yhdysvallat on luotettavin kumppani.

Vaikka Blair näkee itsensä Euroopan ja Yhdysvaltain välisenä siltana hän asettaa rajat omalle liittoutuneisuudelleen Yhdysvaltain kanssa vastustamalla sotilaallista interventiota esimerkiksi Syyriaan ja Pohjois-Koreaan joukkotuhoaseiden valmistamisen ehkäisemiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.