Blair luopuisi kiertävistä puheenjohtajuuksista

Britannian pääministeri Tony Blair on ehdottanut että Euroopan unioni luopuisi kiertävistä puheenjohtajuuksista.

Blair kehitteli ehdotuksiaan EU:n tulevaisuudesta Varsovassa pitämässään puheessa. Puheenjohtajuutta hoitamaan pitäisi hänen mielestään valita ryhmä maita, pieniä ja suuria. Myös komission kokoa on hänen mielestään alettava rajata, kun EU laajenee lähes 30 jäsenen suuruiseksi.

Blair ehdotti myös, että EU-parlamenttiin luodaan toinen kamari, johon valittaisiin kansallisten parlamenttien edustajia. Toinen kamari ei puuttuisi päivittäiseen lainsäädäntötyöhön, vaan seuraisi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja unionin toimintaohjelmien toteutumista. Nämä toimintaohjelmat pitäisi Blairin mielestä vahvistaa joka vuosi korkeimmalla tasolla, EU-johtajien huippukokouksissa. Ohjelmat asettaisivat tavoitteita EU:n toiminnalle kaikilla aloilla, Blair ehdotti.

Persson vahvistaisi neuvostoa

Myös Ruotsin pääministeri Göran Persson on pohdiskellut unionin tulevaisuutta. Omassa puheessaan Persson esitti, että EU:n ministerineuvostoa vahvistettaisiin komission kustannuksella.

Komissiota vaivaa Perssonin mielestä demokratiavaje ja roolin epäselvyys - se ei ole hallitus eikä kansainvälinen sihteeristö. Komission rooli on kuitenkin ollut erityisesti pienten maiden etujen turvaajana tärkeä, Persson myönsi.

Nyt on aika siirtyä järjestelmään, jossa kytkentä kansallisiin hallituksiin on suorempi. -Neuvostossa on paras ja lähin yhteys kansalaisiin jäsenmaissa, koska siellä ovat edustettuina hallitukset. Neuvosto toimii siis niiden poliittisten valtakirjojen perusteella jotka hallitukset ovat saaneet äänestäjiltä, Persson pohti eilen pitämässään puheessa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat