Mainos

Blair kiisti kaunistelleensa Irakin aseraporttia

Britanniassa aloitetaan viralliset tutkimukset Irakin aseraportista, kertoi pääministeri Tony Blair keskiviikkona.

Blair kertoi parlamentin kyselytunnilla, että Irakin aseraporttia ryhtyy tutkimaan parlamentin turvallisuusvaliokunta. Se raportoi suoraan pääministerille, joka saa itse päättää, mitä valiokunnan löydöistä julkistetaan.

Pääministeri lupasi parlamentille auttaa tutkimuksia kaikin mahdollisin keinoin. -Jos ihmisillä on todisteita, he voivat esittää ne valiokunnalle sen sijaan että levittelevät niitä nimettöminä, Blair sanoi.

Blair kiisti parlamentin kyselytunnilla kaunistelleensa Irakin joukkotuhoaseista viime syksynä julkaistua raporttia. Britannian hallitusta syytetään siitä, että pääministerin painostuksesta raporttiin olisi lisätty kohta, jossa väitetään Irakin kykenevän käyttämään biologisia tai kemiallisia aseita 45 minuutin varoitusajalla. Blairin mukaan väitteet ovat täysin perättömiä. -Yksikään ministeri tai hallituksen virkamies ei missään vaiheessa yrittänyt muokata tiedustelukomitean päätelmiä, Blair kertoi parlamentille.

Blairin selonteko ei kuitenkaan vakuuttanut brittiparlamentaarikkoja. He vaativat häntä kertomaan, missä Irakin väitetyt joukkotuhoaseet ovat. Osa heistä vaati riippumatonta tutkimusta aseraportista.

Parlamentaarikot olivatkin tyytymättömiä siihen, että pääministerille jää viimeinen sana siitä, mitä tietoja julkistetaan. Britannian viime syyskuussa julkaistu joukkotuhoaseraportti oli yksi peruste Irakin sodalle.

(MTV3 - STT)

(Kymmenen uutiset 04.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.