Mainos

Blair ei lupaa pikarauhaa Lähi-itään

YK:n, EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän muodostama Lähi-idän kvartetti on antanut erityislähettiläs Tony Blairille tehtäväksi palestiinalaisvaltion perustan luomisen. Blair ei kuitenkaan neuvottele Hamas-järjestön kanssa.

Lähi-idän erityislähettiläs Tony Blair on tänään jatkanut neuvotteluja palestiinalaisten ja Israelin johtajien kanssa. Tunnusteleviksi luonnehditut keskustelut kirvoittivat Blairilta vain varovaisia arvioita alueen tulevaisuudesta.

- Mahdollisuuden hetki on käsillä, mutta minulle on juuri nyt tärkeintä kuunnella, oppia ja pohtia asioita, Blair puntaroi.

- Tällä hetkellä yritän vain saada tuntumaa siihen, mitä täällä tapahtuu... On paljon kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia, mutta nyt ei ole aika antaa niitä, hän jatkoi.

Blair tapasi aamulla palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin sekä muita palestiinalaishallinnon edustajia Länsirannalla. Blairin matka jatkui iltapäivällä Israeliin, missä hän keskusteli presidentti Shimon Peresin kanssa.

- Rauhan edistämiseen on nyt todellinen mahdollisuus, Nobelin rauhanpalkittu Peres arvioi.

- En vähättele haasteita, niitä on paljon. Mutta (Blairin) menestys on mahdollista, ja se on myös meidän menestyksemme, hän sanoi.

Blairin päivä päättyi illalliseen Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa. Vaikka Israel on suhtautunut myönteisesti Blairin kesäkuiseen nimitykseen erityislähettilääksi, maan lehdistö arvosteli entistä brittipääministeriä kovin sanoin tämän vierailun alla.

- Runsaasta henkilökohtaisesta arvovallastaan huolimatta hänellä ei ole todellista vaikutusvaltaa, summasi johtava Yediot Aharonot -sanomalehti.

YK:n, EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän muodostama Lähi-idän kvartetti on antanut erityislähettiläs Blairille tehtäväksi palestiinalaisvaltion perustan luomisen. Keskustelut Gazan aluetta hallussaan pitävän palestiinalaisen Hamas-järjestön kanssa eivät kuitenkaan kuulu Blairin valtuuksiin. Siksi monet epäilevät, onko Blairin rauhansuunnitelmilla realistisia mahdollisuuksia toteutua.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.