Mainos

Bildt arvosteli epäsuorasti Viron patsassiirtoa

Bildt korostaa kyseessä olevan Viron sisäinen asia. Hän yhtyy kuitenkin Viron presidenttiin, joka vastusti helmikuussa patsaan siirtoa.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on arvostellut epäsuorasti Viron hallituksen tapaa hoitaa neuvostoaikaisen Pronssisotilas-patsaan siirto Tallinnan keskustasta.

Bildt huomautti äskettäin blogissaan, että kyse on luonnollisesti itsenäisen Viron sisäisestä asiasta ja että Virolla on täysi oikeus päättää patsaidensa ja muiden muistomerkkien sijoituspaikoista. Venäjää hän sen sijaan patisti noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia kansainvälisissä yhteyksissä.

Hän jatkoi kuitenkin, että "meidän kaikkien velvollisuutena on suhtautua Euroopan historiaan tietyllä varovaisuudella ja pyrkien molemminpuoliseen kunnioitukseen".

- Menneisyyden haavat revitään aivan liian helposti auki - ja niiden paraneminen voi viedä aikaa. Yhdyn täysin siihen, mitä presidentti (Hendrik Toomas) Ilves on ymmärtääkseni tästä aiheesta sanonut, Bildt sanoi keskiviikolle päivätyssä verkkopäiväkirjaviestissään.

Ilves vieraili viime syksynä presidentiksi tultuaan Narvassa, missä lähes 95 prosenttia asukkaista on venäjänkielisiä. Tuolloin hän sanoi, että patsaan siirtäminen antaisi "poliittisia ammuksia" Venäjälle.

Helmikuussa Ilves torjui vetollaan lain patsaan siirtämisestä. Kun hallitus kuitenkin piti kiinni kannastaan, presidentti ei voinut enää puuttua asiaan.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.