Bidenia kopeloinnista syyttänyt nainen loikkasi Venäjälle: "Moskovassa tunsin oloni erittäin pitkästä aikaa turvalliseksi"

Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia seksuaalisesta ahdistelusta syyttänyt nainen Tara Reade on loikannut Venäjälle. Hän kertoi tuntien mittaisessa lehdistötilaisuudessa venäläisille valtion tiedotusvälineille aikovansa hakea maan kansalaisuutta. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Reade on väittänyt, että Biden kopeloi häntä väkisin Capitol Hillin käytävällä 1990-luvulla, kun hän oli harjoittelijana tuolloin senaattorina toimineen Bidenin toimistossa.

Biden on yksiselitteisesti kiistänyt kaikki väitteet. Yksikään muu Bidenille työskennellyt ei ole kertonut mistään sopimattomasta toiminnasta.

Reade kertoi syytöksistään vuonna 2020, kun Bidenin presidentinvaalikampanja oli käynnissä. Oltuaan otsikoissa vuosien ajan, Reade ilmestyi yllättäen tiistaina kameroiden eteen Venäjällä.

Amerikkalainen kertoi tuntevansa olonsa turvalliseksi Venäjällä. Hän oli kertomansa mukaan paennut Venäjälle saatuaan Yhdysvalloissa tappouhkauksia.

Viimeinen niitti tänä vuonna

Readen tapaus otti uusia kierroksia tänä vuonna. Hän alkoi jälleen syyttää Bidenia ja kertoi olevansa valmis todistamaan kongressissa valaehtoisesti. 

– Kun poistuin lentokoneesta Moskovassa, tunsin oloni erittäin pitkästä aikaa turvalliseksi. Tunsin, että minua kuunnellaan ja kunnioitetaan. Tämä ei tapahtunut kotimaassani, Reade sanoi.

Readen rinnalla tuntien mittaisessa pressitilaisuudessa istui myös Yhdysvalloissa aiemmin Venäjän kanssa vehkeilystä tuomittu Maria Butina. Butina karkotettiin lokakuussa 2019 Venäjälle hänen istuttuaan ensin yhdysvaltalaissa vankiloissa yhteensä 15 kuukautta. Hänen alun perin saamansa tuomio oli puolitoista vuotta.

Nykyisin hän on presidentti Valdimir Putinin yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja.

Lehdistötilaisuudessa Butina lupasi edistää Readen mahdollisuutta saada Venäjän kansalaisuus. Esille otettiin jopa mahdollisuus pyytää presidentti Putinia nopeuttamaan prosessia.

Venäjän valtiollisen median edessä Reade kertoi myös, että Washingtonin eliitin jäsenet ovat luoneet harhakuvaa Venäjästä vihollismaana aiheuttaakseen ongelmia. 

Uutiskanava CNN ei ole pystynyt varmentamaan, onko Readin väitteissä tappouhkauksista perää.

Loikkauksesta uutisoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat

Saapuuko Joe Biden Helsinkiin kesällä? Upin johtava tutkija Matti Pesu arvioi 5:28
Saapuuko Joe Biden Helsinkiin kesällä? Upin johtava tutkija Matti Pesu arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat