Demokraattien presidenttitoivosta tuli puoluejohdon hylkäämä sarja-ahdistelija – Näin New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomon tähti sammui

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo eroaa seksuaalirikosepäilyjen takia -"Parasta mitä voin tehdä, on siirtyä syrjään" 0:46
Katso video: Näillä sanoilla New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo erosi – "Parasta, mitä voin nyt tehdä"

New Yorkin kuvernööri Andrew M. Cuomo on eronnut virastaan seksuaalirikosepäilyjen seurauksena.

Cuomoa syytetään 3. elokuuta julkaistussa raportissa yhteensä 11 naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä. Naisista yhdeksän on New Yorkin osavaltion nykyisiä tai entisiä työntekijöitä.

New Yorkin osavaltion oikeuskanslerin Letitia Jamesin mukaan Cuomo rikkoi teoillaan osavaltion ja liittovaltion lakia, kirjoittaa The Washington Post.

– Kukaan heistä ei toivonut sitä ja se oli heistä kaikista epämukavaa, James sanoo NBC:lle.

Cuomo ilmoitti erostaan eilen tiistaina. Kuvernöörin ero astuu voimaan vajaan kahden viikon kuluttua 23. elokuuta.

Puhemies Carl E. Heastie totesi The Washington Postille, ettei Cuomo voi pysyä virassa ja että virkasyytettä ryhdytään valmistelemaan nopealla aikataululla.

Cuomoa seuraa kuvernöörinä nykyinen varakuvernööri Kathy Hochul, josta tulee ensimmäinen nainen New Yorkin osavaltion kuvernöörinä.

Mutta miten Cuomosta, joka vasta viime vuonna palkittiin esiintymisestään koronatiedottajana Emmy-pystillä ja josta povattiin jopa tulevaa demokraattipuolueen presidenttiehdokasta, tuli ahdistelusyytöksissä ryvettynyt hylkiö?

Clintonin hallituksen ministeristä sarja-ahdistelijaksi

63-vuotias Cuomo toimi New Yorkin kuvernöörinä vuodesta 2011 lähtien. Hän on puoluekannaltaan demokraatti ja toimi aiemmin muun muassa asuntoministerinä Bill Clintonin hallituksessa tämän toisella kaudella vuosina 1997–2001.

Cuomolla riitti tukijoita demokraattipuolueessa ja jopa presidentti Joe Bidenia on kuvailtu hänen vanhaksi liittolaisekseen. Sitten tulivat ahdistelusyytökset.

NBC:n mukaan Cuomo alun perin kiisti syytteet raportin julkistuksen jälkeen ja sanoi, ettei anna syytösten häiritä hänen työtään.

Vain muutama tunti raportin julkistuksen jälkeen demokraattipuolueen johto, mukaan lukien Biden, kuitenkin vaati kuvernöörin eroa.

– Mielestäni hänen pitäisi erota, Biden sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa.

Pakaroiden hieromista ja rintojen kourimista

Raportissa julki tulleista häirintäsyytöksistä useat ovat Cuomon hallinnossa erilaisissa avustajan tehtävissä toimineiden naisten ilmoittamia.

Naiset kertovat Cuomon muun muassa puristelleen avustajansa rintoja, tarttuneen toisen osavaltion viraston työntekijää pakaroista, vihjailleen seksuaalisesti nuorelle assistentilleen ja kosketelleen monia naisia asiattomasti.

Yhdessä syytöksessä nuori osavaltion poliisi kertoo Cuomon kysyneen häneltä, miksei hän käytä töissä mekkoa. Lisäksi nainen väittää Cuomon kosketelleen häntä asiattomasti useita kertoja, esimerkiksi kuljettamalloa sormeaan alas naisen selkärankaa pitkin naisen seistessä Cuomon kanssa samassa hississä.

The Washington Postin mukaan tämä tapahtui sen jälkeen, kun Cuomo oli ehdottanut turvallisuusosastolleen naisen ylentämistä tehtävään, johon tällä ei ollut pätevyyttä.

Toisessa tilanteessa Cuomon väitetään kuljettaneen kättään naisen vatsaa pitkin hänen pitäessään ovea auki Cuomolle.

– Tunsin… oloni täysin kaltoinkohdelluksi, koska minulle… se on minun rintakehäni ja intiimialueeni välillä, nainen sanoi The Washington Postin mukaan.

– Mutta tiedättehän, olen täällä tekemässä työtäni.

Toisen syytöksen esittänyt nainen muistelee Cuomon esimerkiksi sanoneen avustajalleen "jos olisit sinkku, mitä tekisinkään sinulle".

Toisessa tilanteessa joulukuussa 2019 Cuomo väitetysti pyysi naista ottamaan selfien kanssaan ja vei sitten kätensä naisen pakaralle ja alkoi hieroa sitä.

Avustaja kertoo tärisseensä niin pahasti, että kuvista tuli heilahtaneita.

Sama avustaja sijoitettiin 11 kuukautta myöhemmin työskentelemään Cuomon kartanolle.

Avustajan tehdessä lähtöä eräänä iltana Cuomo paiskasi oven kiinni tämän edestä, liu'utti kätensä naisen paidan alle ja puristi tämän rintoja.

– Me molemmat tiesimme sen olleen väärin, nainen kertoi tapausta tutkineille.

– En millään tavalla pyytänyt sellaista. En halunnut sitä. Koin tulleeni hyväksikäytetyksi.

Unelma jatkokaudesta murenee 

Yhdysvaltain demokraattinen puolue on ottanut viime vuosina yhä tiukemman linjan suhtautumisessa seksuaaliseen häirintään.

Minnesotan kuvernöörin Al Frankenin eroaminen virasta vuonna 2017 vastaavien ahdistelusyytösten jälkeen ei ainakaan parantanut puolueen imagoa häirinnän nollatoleranssia ilmentävänä puolueena.

Myös Cuomo itse on puhunut nollatoleranssin puolesta. Vuonna 2013 Cuomo twiittasi, että seksuaaliselle häirinnälle pitäisi olla nollatoleranssi.

The Washingon Postin mukaan Cuomon syytökset ovat paljon vakavammat kuin Frankenin, mutta hänen tapansa puolustautua on hyvin samanlainen kuin Frankenin. Cuomo sanoo, ettei muista asioita samalla tavalla tai olettaa ahdistelukokemusten taustalla olevan väärinkäsitys.

The Washington Postin mukaan Cuomo on myös sanonut, että hän suutelee ja kiusoittelee kaikkia ja hän on oppinut jotkut tapansa italialaisilta vanhemmiltaan

Cuomon asianajaja Rita Glavinsanoi The Washington Postille, että Cuomon hassuttelu kohdistuu kaikkiin työntekijöihin sukupuolesta riippumatta ja sen tarkoitus on luoda keveää työilmapiiriä vaativissa tehtävissä työskentelevälle henkilöstölle.

Koska Cuomon tutkintaa johtava oikeuskansleri Letitia James on itsekin demokraatti, puolueella oli paine vastata syytöksiin välittömästi.

Tämän seurauksena myös Cuomon itsensä oli käytännössä mahdotonta sivuuttaa raportin syytöksiä.

Ennen ahdistelukohua Cuomo tähtäsi vielä neljännelle kaudelle New Yorkin kuvernöörinä. Demokraatit jopa petasivat hänelle paikkaa presidenttiehdokkaana.

Viime viikkojen tapahtumien jälkeen lienee turvallista olettaa, että ainakaan ensin mainittu ei tule tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat