Venäjän presidentti Vladimir Putinista on annettu pidätysmääräys – syynä ovat sotarikokset Ukrainassa

3:39
Katso, millaisesta vyyhdistä lapsen pakkosiirroissa on kyse.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut pidätysmääräyksen ja etsintäkuulutuksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

ICC kertoo asiasta tiedotteessaan ja Twitterissä. 

Pidätysmääräyksen syynä ovat sotarikokset Ukrainassa. ICC:n tiedotteessa sotarikoksiksi mainitaan muun muassa lasten laiton karkottaminen ja siirtäminen Ukrainan miehitetyiltä alueilta Venäjälle. Putinin lisäksi pidätysmääräys on annettu lapsiasianvaltuutettu Maria Aleksejevna Lvova-Belovasta.

– On perusteltua syytä uskoa, että Putin on henkilökohtaisessa rikosoikeudellisessa vastuussa edellä mainituista rikoksista, ICC:n tiedotteessa kerrotaan.

ICC:n mukaan Putinin uskotaan tehneen sotarikokset itse tai toisien osapuolien kautta.  Kansainvälinen rikostuomioistuin myös katsoo, ettei Putin ole valvonut asianmukaisesti alaisiaan, jotka ovat syyllistyneet tekoihin tai sallineet niiden tekemisen. 

Hollannin Haagissa sijaitseva ICC käsittelee sellaisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita maat itse eivät voi tai halua käsitellä.

Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova vastasi kansainvälisen rikostuomioistuimen presidenttiä Vladimir Putinia koskevaan pidätysmääräykseen tuoreeltaan.

– Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöksillä ei ole mitään merkitystä maamme kannalta, ei myöskään oikeudellisesta näkökulmasta, Zakharova sanoi.

"Maailma on muuttunut"

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podoljak uskoo maailman muuttuneen sen jälkeen, kun kansainvälinen rikostuomioistuin antoi Vladimir Putinista pidätysmääräyksen. 

– Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös on (Venäjän) lopun alku nykyisessä muodossaan maailman näyttämöllä. Odottakaa vaan, Podoljak kirjoittaa Twitterissä.

Myös Ukrainan pääsyyttäjä Andri Kostin kehui päätöstä historialliseksi.

Zelenskyi: "Historiallinen päätös"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös antaa pidätysmääräys Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan on historiallinen. Zelenskyi syytti myös Putinia tuhansien ukrainalaislasten karkottamisesta, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Tämä on historiallinen päätös, joka johtaa historialliseen vastuuseen, Zelenskyi sanoi jokailtaisessa videopuheessaan.

Zelenskyin mukaan karkotettujen lasten todellinen määrä voi olla enemmän kuin arvioitu 16 000.

– Lasten karkottaminen on valtion pahuuden politiikkaa, joka alkaa juuri tämän valtion (Venäjän) korkeimmasta virkamiehestä, Zelenskyi viittasi puheessaan Putiniin ja Kansainvälinen rikostuomioistuimen mainitsemiin sotarikoksiin.

Zelenskyi uskoo, ettei rikoksia olisi voitu toteuttaa ilman "terroristivaltion johdossa olevan miehen sanaa".

Yhdysvallat on vakuuttunut Putinin syyllisyydestä 

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoo maan olevan vakuuttunut Venäjän presidentti Vladimir Putinin osuudesta ICC:n mainitsemiin sotarikoksiin. 

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä syyllistyisi sotarikoksiin Ukrainassa, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi Reutersin mukaan. 

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja alleviivaa sähköpostissaan uutistoimisto Reutersille, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä on riippumaton toimija ja tekee omat päätöksensä. 

–Washington on jo erikseen todennut, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainassa, edustaja muistuttaa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja