Erdoganin mukaan Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta – Venäjä ei vahvista – MTV seurasi sotaa

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 14. heinäkuuta 2023.

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Lauantain seurannan löydät täältä.

20.51: Erdoganin mukaan Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta – Venäjä ei vahvista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta, kertoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantaina. Viljasopimus on umpeutumassa ensi viikolla.

Kuitenkaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei vahvistanut Erdoganin tietoa.

– Tästä ei ole Venäjän lausuntoa, Peskov vastasi Venäjän uutistoimistojen kysyessä asiasta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lähetti tällä viikolla Putinille viljasopimuksen jatkamista koskevan kirjeen.

Sopimuksen ansiosta kolmesta Ukrainan satamasta on voitu viedä viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia. Jos sopimusta ei jatketa, ruuan hinta saattaa nousta jopa nykyistä korkeammalle.

Suuri osa Ukrainasta lähtenyttä viljaa on päätynyt ruokkimaan ihmisiä muun muassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Pari päivää sitten uutistoimisto AFP siteerasi YK:n kokoamia virallisia tietoja, joiden mukaan vain 2,5 prosenttia viljasta ja elintarvikkeista vietäisiin matalan tulotason maihin Mustanmeren viljasopimuksen nojalla.

 

20.22: Zelenskyi: Venäjä tekee kaikkensa pysäyttääkseen sotilaamme idässä ja etelässä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina videotervehdyksessään, että ukrainalaisten pitää ymmärtää, että Venäjä on ottanut käyttöönsä kaikki mahdolliset resurssit pysäyttääkseen Kiovan joukkojen etenemisen maan itä- ja eteläosissa. 

– Ja jokainen tuhat metriä, jonka etenemme, jokaisen taisteluprikaatin jokainen menestys ansaitsee kiitollisuutemme, Reuters raportoi Zelenskyin sanoneen.

(Reuters)

18.59: Yhdysvallat: Virosta luovutettu venäläinen oikeuteen Yhdysvalloissa – yritti auttaa Venäjää Ukrainan sodassa

Väitetty venäläinen tiedustelutoimija, jota Yhdysvallat syyttää yhdysvaltalaisperäisen elektroniikan ja ammusten salakuljettamisesta Venäjälle tarkoituksenaann auttaa maata sen hyökkäyssodassa Ukrainaan, luovutettiin Yhdysvaltoihin Virosta. Näin kertoivat liittovaltion syyttäjät perjantaina Reutersin mukaan.

Vastaaja Vadim Konoschenokin odotetaan astuvan oikeuden eteen ensimmäisen kerran Brooklynissa myöhemmin perjantaina. Syyttäjät vaativat hänen pidättämistään oikeudenkäynnin ajaksi pakenemisriskin takia.

Konoschenok pidätettiin Viron viranomaisten toimesta lokakuussa 2022, kun hän yritti ylittää rajaa Venäjälle kuljettaen mukanaan 35 erilaista puolijohde- ja elektroniikkakomponenttia, joista osa oli Yhdysvaltain vientivalvonnan alaisia. Konoschenokin tarkoituksena oli ilmeisesti periä kaupoista kymmenen prosentin maksu salaliittolaisilta, joiden kanssa hän oli etukäteen kommunikoinut sähköisesti. 

(Reuters)

18.05: CNN: Wagner kouluttaa valkovenäläisiä taistelijoita

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin sotilaat kouluttavat valkovenäläisiä taistelijoita Valko-Venäjällä Osipovichin kaupungissa, Valko-Venäjän puolustusministeriö väittää CNN:n mukaan. 

Ministeriö kertoi perjantaina, että varusmiehet oppivat taistelukentällä liikkumisen ja taktisen ammunnan taitoja sekä hankkivat tietoa insinöörikoulutuksesta ja taktisesta lääketieteestä. Wagner-taistelijat toimivat väitetysti ohjaajina eri sotilaallisilla aloilla. 

17.10: Erdoganin mukaan Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta, kertoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Viljasopimus oli umpeutumassa ensi viikolla.

Sopimuksen ansiosta Ukraina on voinut viedä kolmesta satamasta viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia.

Erdogan kertoi myös, että Turkissa valmistaudutaan toivottamaan Putin tervetulleeksi maahan elokuussa.

12.56: Ulkoministeri Valtonen Financial Timesille: "Tämä ei ole mitään hyväntekeväisyyttä"

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo Financial Times -lehdelle, että länsi on edelleen sitoutunut tukemaan Ukrainaa. 

– Lännessä meidän tulee ymmärtää, ettei tämä ole mitään hyväntekeväisyyttä. Ukraina taistelee vapautemme sekä Euroopan turvallisuuden puolesta. 

Valtonen vielä lisäsi, että "en sanoisi, että väsymystä on, ja toivon, ettei sitä koskaan tulekaan". Varmuutta siitä viittaako Valtonen väsymyksellä Ukrainan armeijan sotilaiden taistelukykyyn vai länsimaiden haluun auttaa Ukrainaa, ei ole. 

10.29: Ukraina väittää pudottaneensa yli 10 dronea viime yönä

Ukraina väittää pudottaneensa Venäjän viime yönä lähettämistä 17 dronesta yhteensä 16 dronea. Ukrainan mukaan dronet pudotettiin Odessan, Mykolaivin ja Dnipropetrovskin alueilla. Asiasta uutisoi The Guardian ja STT.

Ukrainan mukaan lennokit olivat iranilaisvalmisteisia Shahed-hyökkäysdrooneja.

Ilmapuolustuksen läpi päässeen dronen ei kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Ilmavoimien tiedotteen mukaan Venäjä ampui hyökkäyslennokit Ukrainaan sotarintaman kaakkoisosan suunnasta.

10.14: Reuters: Venäjä sulkenut Puolan konsulaatin

Venäjän hallitus ilmoittaa sulkeneensa Puolan konsulaatin Smolenskissa, kertoo Reuters.

Syyksi Venäjä on ilmoittanut Puolan Venäjän vastaiset toimet. 

10.10: Potkut saanut venäläiskenraali avautuu: "Meitä iskettiin selkään"

Venäläiskenraalin mukaan hän ilmaisi kaikki ongelmat "erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti". Kenraalin kommenteista uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Venäläiskenraali Ivan Popov väittää saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä.

Kenraali Popov johti Etelä-Ukrainassa Venäjän 58. armeijaa, joka on taistellut Ukrainan vastahyökkäystä vastaan Zaporizhzhjan alueella, Etelä-Ukrainassa.

– Kuten monet rykmenttiemme komentajat ovat sanoneet, Ukrainan armeija ei pysty murtamaan linjojamme, mutta korkea-arvoisimmat komentajamme iskivät meitä selkään, Popov sanoi ääniviestissä CNN:n mukaan.

10.06: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 550 sotilasta ja 24 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 550 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, yhdeksän panssariajoneuvoa ja 24 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

5.29: Putinilta ulostulo Wagnerista: "Sitä ei ole olemassa" 

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili eilen torstaina ensimmäistä kertaa, mitä hän ja Wagnerin johto keskustelivat Kremlissä pian Wagnerin juhannuksena aloittaman kapinan jälkeen. Useiden mediatietojen perusteella neuvotteluun osallistui 35 Wagner-komentajaa, mukaan lukien joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhin

Asiasta kertoo CNN.

– Toisaalta annoin kokouksessa arvion siitä, mitä he olivat tehneet taistelukentällä (Ukrainassa) ja toisaalta siitä, mitä he olivat tehneet 24. kesäkuun tapahtumien aikana. Kolmanneksi näytin heille mahdollisia vaihtoehtoja jatkolleen, mukaan lukien taistelukokemuksen käyttö. Siinä se oli, Putin sanoi venäläiselle Kommersant-lehdelle, josta CNN uutisoi. 

Kommersant kysyi Putinilta, että säilyykö Wagner olemassa, vaikka se kapinoikin Venäjän sotajohtoa vastaan. 

Tähän Putin oli lehden mukaan vastannut yksiselitteisesti.

– Wagner PMC:tä ei ole olemassa! Meillä ei ole lakia yksityiselle sotilasjärjestölle! Sitä ei ole yksinkertaisesti olemassa! Putin huudahteli. 

Myöhemmin Putin tarkensi, että ryhmä on olemassa, muttei juridisesti. 

Putin sanoi haastattelussa, että Wagnerin laillistaminen on kysymys, josta pitäisi keskustella duumassa. 

Entä mahdolliset vaihtoehdot Wagnerin jatkolle? 

Kommersantin, johon CNN pohjaa tietonsa, mukaan Putin sanoi tarjonneensa 35 Wagner-komentajalle useita työvaihtoehtoja. Eräs tarjous Kommersantin mukaan oli sellainen, että koodinimellä toimiva Sedoi (suom. harmaat hiukset tai harmaahiuksinen) eli Andrei Troshev ottaisi joukon johtaakseen. Putinin mukaan hänen alaisuudessaan Wagner on viimeiset lähes puolitoista vuotta toiminut.  

– He olisivat kaikki voineet kokoontua yhteen paikkaan ja jatkaa palvelemista, Putin sanoi, ja mikään ei olisi muuttunut heidän kannaltaan. Heitä johtaisi sama henkilö, joka on ollut heidän todellinen komentajansa koko ajan.

Torstai 13.7.

22.59: Pentagon: Wagnerin joukot eivät enää osallisina Ukrainassa merkittävällä tavalla

Palkkasotilasryhmä Wagner ei tällä hetkellä osallistu sotilasoperaatioihin Ukrainassa millään merkittävällä tavalla, kertoi Pentagon torstaina Reutersin mukaan. Ilmoitus tuli yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Wagner järjesti Venäjällä lyhyeksi jääneen kapinan.

Wagner-taistelijat ovat käyneet joitakin rajuimpia ja verisimpiä taisteluita Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Kesäkuun lopussa tapahtuneen kapinan jälkeen taistelijoille annettiin mahdollisuus joko lähteä maanpakoon, liittyä Venäjän tavallisiin joukkoihin tai mennä kotiin.

Keskiviikkona Venäjän puolustusministeriö kertoi Wagnerin saattavan päätökseen aseiden luovutusta Venäjän vakinaisille asevoimille.

(Reuters)

22.01: Putin: Venäjän viljasopimusta koskevia vaatimuksia ei ole täytetty

Presidentti Vladimir Putinin mukaan mitään ei ole tehty Venäjän Mustanmeren viljasopimusta koskevien vaatimusten täyttämiseksi.

– Haluan korostaa, että mitään ei ole tehty, ei yhtään mitään. Se on yksipuolinen, Putin sanoi televisioidussa haastattelussa torstaina.

Sopimuksen ansiosta Ukraina on voinut viedä kolmesta satamasta viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia. Viljasopimuksen voimassaolo päättyy ensi viikolla, jollei sopimusta saada jatkettua.

Venäjä on ollut tyytymätön venäläisten elintarvikkeiden ja lannoitteiden vapaata vientiä koskevaan rinnakkaissopimukseen.

– Me jatkamme (viljasopimusta), kun meille annetut lupaukset on täytetty, Putin sanoi.

Keskiviikkona Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi työskentelevänsä Venäjän ja Ukrainan kanssa sopimuksen pelastamiseksi. Erdogan on toiminut välittäjänä sopimusneuvotteluissa.

Torstain seurantaan pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat