Suomi allekirjoitti merimiinayhteistyötä koskevan sopimuksen Washingtonissa

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) on allekirjoittanut merimiinayhteistyötä koskevan aiesopimuksen Naton huippukokouksen yhteydessä Washingtonissa.

Puolustusministeriö kertoo tiedotteessa, että merimiinayhteistyöllä pyritään vahvistamaan Itämeren alueen yhteistä puolustusta sekä selvittämään käytännön yhteistyömahdollisuuksia merimiina-asejärjestelmiin liittyen. 

Häkkäsen mukaan Suomella on yhteistyössä merkittävä rooli. Suomen merimiinaosaaminen on hänen mukaansa maailman huippuluokkaa.

Häkkänen ei avannut aiesopimuksen kaikkia käytännön yksityiskohtia tai merkitystä tilanteessa, jossa Itämerellä puhkeaisi konflikti. 

Tilaisuudessa puolustusministerit puhuivat kuitenkin avoimesti siitä, että tarkoituksena on luoda pelotetta Venäjää vastaan.

– Kautta historian merimiinoittamisella on ollut erittäin keskeinen rooli puolustuksellisena välineenä ja Venäjä tietää sen. 

– Sen takia Suomi ei ole missään vaiheessa laskenut alas miinoituksen käyttöä puolustuksellisena aseena, ja meillä on tässä Naton sisällä erittäin korkeata osaamista, hän lisää.

Sopimuksen allekirjoittivat Suomen lisäksi Latvia, Liettua, Viro, Puola, Ruotsi, Norja ja Tanska. Sopimusta oli valmisteltu Saksan johdolla.

Kommentoi myös Ukrainan Nato-polkua

Häkkänen sanoi Naton huippukokouksessa uskovansa vakaasti siihen, että Ukraina on kokouksen jälkeen lähempänä Naton jäsenyyttä kuin se oli vielä vuosi sitten.

– Monessa asiassa päästään eteenpäin. Kaikki tietävät, että on realismia, ettei Naton ulkopuolella sotaa käyvän maan (jäsenyys) ole tuosta noin tehty asia, vaan se on perusteellinen prosessi.

Kokouksessa käsiteltäviä käytännön askeleita Ukrainalle ovat Häkkäsen mukaan muun muassa Ukrainan asevoimien koulutus sekä standardien kehittäminen, jotta niistä tulee Nato-yhteensopivia.

Venäjä teki Häkkäsen mukaan virheen, jos se halusi lähettää Natolle viestin maanantaina Ukrainaan tekemällään iskusarjalla, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. Isku osui muun muassa lastensairaalaan. 

Isku vahvistaa Häkkäsen mukaan lännen halua tukea Ukrainaa.

– Venäjä teki siinä varmaan aikamoisen laskelmavirheen, jos se luuli, että se jotenkin heikentää lännen halukkuutta tukemiseen, koska tässä kävi päinvastoin, Häkkänen sanoi toimittajille.

Häkkänen puhui suomalaistoimittajille Washingtonissa Yhdysvalloissa tilaisuudessa, jossa hän allekirjoitti merimiinayhteistyötä koskevan aiesopimuksen.

Lue myös:

    Uusimmat