Biden haluaa pitää yhdysvaltalaissotilaat poissa Ukrainasta jatkossakin: Kutsui Putinia "brutaaliksi tyranniksi"

Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa 2:10
Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa (19.5.2024)

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden korostaa, ettei hän aio lähettää yhdysvaltalaisia sotilaita Ukrainaan. Biden otti asian esiin arvostetun West Pointin sotilasakatemian valmistujaispuheessa.

– Amerikkalaissotilaita ei ole sotimassa Ukrainassa. Olen päättäväinen sen suhteen, että asia pysyykin niin, mutta me seisomme vahvasti Ukrainan rinnalla ja seisomme jatkossakin, Biden sanoi.

Bidenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin, jota hän sanoi "brutaaliksi tyranniksi", oli varma, että Nato murentuisi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Sen sijaan maailmanhistorian suurin puolustusliitto on vahvempi kuin koskaan, Biden totesi.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi huhtikuussa pitkään jumissa olleen yli 60 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle. Sen jälkeen Biden on lähettänyt jo viisi avustuserää Ukrainaan, joka on joutunut rintamalla alakynteen Venäjää vastaan mies- ja ammuspulan takia.

Viittaus Trumpiin

Biden ylisti puheessaan Yhdysvaltain johtajuutta maailmalla. Hän esimerkiksi korosti Yhdysvaltain suorittavan kiireellisiä diplomaattisia ponnistuksia Lähi-idässä saadakseen tulitauon Gazaan ja äärijärjestö Hamasin israelilaiset panttivangit vapautettua.

– Yhdysvaltain asevoimien ansiosta me teemme sen minkä vain Yhdysvallat voi tehdä korvaamattomana valtiona, maailman ainoana supervaltana.

Biden muistutti sotilaille, että nämä eivät ole vannoneet valaa millekään poliittiselle puolueelle tai presidentille, "vaan Yhdysvaltain perustuslaille, kaikkia vihollisia vastaan, niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin."

Hän kutsui sotilaita Yhdysvaltain demokratian vartijoiksi.

– Vapaus ei ole ilmaista. Se vaatii jatkuvaa valppautta.

Bidenin sanat voi tulkita viittaukseksi entiseen presidenttiin Donald Trumpiin, joka haastaa hänet marraskuun presidentinvaaleissa. Yksi Bidenin kampanjateemoista on se uhka, jonka Trumpin katsotaan muodostavan koko Yhdysvaltain demokraattiselle järjestelmälle.

Lue myös:

    Uusimmat