Bellingcatin toimittajaa kehotettu pysymään poissa Lontoon Bafta-palkintotilaisuudesta – pidetään turvallisuusriskinä

Bellingcat selvitti Christo Grozevin johdolla venäläisryhmän, joka reititti tuhoisia ohjuksia Ukrainaan 2:18
MTV Uutiset haastatteli Christo Grozevia lokakuussa 2022. Grozev kommentoi yllä muun muassa presidentti Vladimir Putinin suosiota Venäjällä.

Avointen lähteiden tutkimussivusto Bellingcatin bulgarialainen tutkiva journalisti Christo Grozev kertoo Twitterissä, että häntä on perheineen kielletty osallistumasta Lontoossa järjestettävään Bafta-palkintotilaisuuteen. Grozevin mukaan häntä pidetään turvallisuusriskinä.

Tapahtumassa ehdokaslistalla on Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista kertova dokumentti, jossa Christo Grozev esiintyy. Grozev on tunnettu Venäjän toiminnan tutkija ja Kremlin kriitikko.

– Tällaiset hetket kertovat itsenäisiin toimittajiin ympäri maailman kohdistuvista vaaroista. Nämä vaarat eivät synny vain murhanhimoisista diktaattoreista, vaan myös siitä, että toimittajien ääniä vaiennetaan sivistyneessä maailmassa, jota he yrittävät palvella, Grozev kommentoi.

Poliisi ei kommentoinut Grozevin tapausta nimeltä, mutta kertoo lausunnossa neuvoneensa tapahtuman järjestäjiä turvallisuusasioista. Poliisin mukaan lausunto liittyy "erään yksityishenkilön Bafta-osallistumisesta" verkossa käytyyn keskusteluun.

Poliisi kertoo, ettei voi kieltää ihmisiä osallistumasta yksityistapahtumaan. Viranomaiset kertovat kuitenkin olevansa huolissaan toimittajiin Britanniassa kohdistuvasta valtiollisten toimijoiden muodostamasta uhasta.

Bafta-palkintogaalan järjestäjien mukaan vieraiden ja henkilökunnan turvallisuus on tapahtumalle ensiarvoisen tärkeää, ja että tapahtuman turvatoimista pidetään huolta. Palkintogaala järjestetään Lontoossa sunnuntaina.


Lue myös:

    Uusimmat