Rajujen pakotteiden kohteeksi joutunut venäläinen it-pomo jätti työnsä – osallistui hiljattain Putinin kutsusta kokoukseen Kremlissä

Putin puhui sotaa vastustavien oligarkkien puhdistamisesta Venäjältä 0:27
Putin puhui sotaa vastustavien oligarkkien puhdistamisesta Venäjältä

Venäläisen teknologia-alan suuryhtiö Yandexin toimitusjohtaja Tigran Hudaverdjan on eronnut rivakalla vauhdilla EU:n asetettua hänelle henkilökohtaisia pakotteita. Asiasta kertoo yhtiö tiedotteessaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


– Olimme järkyttyneitä ja yllättyneitä, kun Tigran joutui EU-pakotteiden kohteeksi. Olemme todella pahoillamme nähdessämme hänen jättävän johtajaroolinsa, Yandexin puheenjohtaja John Boyton sanoo.

Alankomaihin rekisteröity yhtiö korostaa tiedotteessaan, että pakotteet kohdistuivat Hudaverdjaniin yksityishenkilönä. Yandex sanoo, ettei yhtiöön tai sen tytäryhtiöihin ole kohdistunut pakotteita EU:sta, Yhdysvalloista tai Isosta-Britanniasta.

Venäläinen sanomalehti The Moscow Times kertoo, että toimitusjohtaja on matkustuskiellossa ja hänen omaisuutensa EU:ssa on jäädytetty. EU perustelee pakotteita muun muassa sillä, että Yandex kätkee tietoa kansalaisilta hakukonetuloksia manipuloivalla algoritmilla.

Lisäksi yhtiö on varoittanut Ukrainasta uutisia etsiviä käyttäjiä ”väärästä informaatiosta” sen jälkeen, kun Venäjä alkoi uhkailemaan totuudenmukaisia uutisia sodasta julkaisevaa mediaa. Yhtiö toimii Kremlin läheisessä ohjauksessa tuottaen rahaa Venäjän hallinnolle.

Yandexin toimitusjohtajaan kohdistuneet pakotteet ovat osa 15. maaliskuuta julkaistua pakotepakettia, jossa useiden venäläisten liike-elämän henkilöiden toimintaa rajoitetaan Euroopan unionissa.

Pakotteista kertovassa asiakirjassa kuvaillaan, että Hudaverdjan osallistui helmikuun 24. päivänä Putinin kutsusta oligarkkien kokoukseen Kremlissä, jossa käsiteltiin lännen pakotteiden vaikutuksia.

– Se tosiasia, että hänet kutsuttiin kokoukseen, osoittaa hänen olevan Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluvan oligarkkijoukon jäsen ja että hän tukee tai osallistuu toimiin, jotka heikentävät tai uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, täysivaltaisuutta ja itsenäisyyttä”, asiakirjassa perustellaan.

Lue myös:

    Uusimmat