Mainos

Belgiassa vaaditaan koko hallituksen eroa

Vaatimukset koko hallituksen erosta kasvoivat Belgiassa tänään. Pedofiili Marc Dutroux'n eilisen paon katsottiin yleisesti olleen tuhoisa isku Belgian poliisilaitokselle sekä maan poliittiselle ja oikeusjärjestelmälle, vaikka Dutroux saatiin kiinni heti muutaman tunnin kuluttua pakenemisestaan.

Oppositiopuolueet esittivät kolmekin epäluottamuslausetta Jean-Luc Dehaenen johtamalle keskustavasemmistolaiselle kokoomushallitukselle. Myös neljän hallituspuolueen kansanedustajissa oli monia, jotka uhkasivat äänestää hallitusta vastaan. Belgian oikeusministeri Stefaan de Clerck ja sisäministeri Johan Vande Lanotte erosivat jo eilen illalla paon vuoksi. Pääministeri Dehaene on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei koko hallitus eroa. Dutroux'n tapausta tutkineen parlamentaarisen tutkimuskomitean puheenjohtaja Marc Verwilghen sanoi tänään, että Dehaenen koko hallituksen olisi erottava. Myös Belgian lehdissä oli samanlaisia vaatimuksia.
-Koko hallituksella olisi oltava sen verran kunniantuntoa, että se tekee johtopäätöksensä tästä tapauksesta, kirjoitti La Nouvelle Gazette.

Tutkimuskomitean helmikuussa julkistetussa raportissa todettiin, ettei Dutrouxin johtama pedofiilirengas saanut järjestelmällistä tukea viranomaisilta, vaikka julkisuudessa tällaisia väitteitä esitettiinkin. Raportin mukaan jotkut surmansa saaneista lapsista olisi voitu pelastaa, jollei poliisien toiminta olisi ollut "amatöörimäistä, huolimatonta ja epäpätevää".

Dutroux pääsi pakenemaan eilen iltapäivällä ollessaan käymässä kahden poliisin vartioimana Neufchateaun oikeustalossa Kaakkois-Belgiassa. Tapahtumien kulku ei ollut täysin selvillä vielä tänäänkään. Dutroux pystyi kuitenkin anastamaan toisen poliisin aseen ja pääsi pakenemaan oikeustalon ulkopuolella olleella autolla. Dutroux saatiin kiinni runsaat kolme tuntia myöhemmin, kun eräs metsänvartija sattumalta huomasi hänet metsässä, missä hänen autonsa oli juuttunut liejuun.

Dutroux joutuu myöhemmin tänä vuonna oikeuteen. Hänet pidätettiin elokuussa 1996 syytettynä kuuden lapsen sieppaamisesta ja heistä neljän surmaamisesta vuosina 1995 ja 1996. Dutroux tuomittiin ensimmäisen kerran vankeuteen jo 1989 lasten raiskauksesta. Hän sai tuolloin 13 vuoden tuomion, josta hän istui vain kolme vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.