Libanonin presidentti ei halua räjähdyksestä kansainvälistä tutkintaa – valtavat viljasiilot tuhoutuivat ja maata uhkaa pula leivästä

Dronevideo näyttää Beirutin räjähdyksen tuhojen laajuuden 2:53
Dronevideo näyttää Beirutin räjähdyksen tuhojen laajuuden.

Libanonin presidentti Michel Aoun ei halua Beirutin tiistaisesta räjähdyksestä kansainvälistä tutkintaa, sillä se saattaisi "hämärtää totuutta", presidentti sanoo.

Auon sanoi televisiohaastattelussa myös, että räjähdyksen saattoi aiheuttaa huolimattomuus tai ulkomainen ohjus tai pommi.Libanonin viranomaiset ovat aloittaneet tapahtuneesta oman tutkintansa. Perjantai-iltapäivään mennessä oli pidätetty 21 ihmistä, mukaan lukien tulliviranomaisia ja satamainsinöörejä, kertoo viranomaislähde uutistoimisto AFP:lle. Pidätettyjen joukossa on sataman johtaja Hassan Koraytem.

Kuulustelut keskittyvät AFP:n mukaan sataman hallinto- ja turvallisuusviranomaisiin sekä valtionhallinnon viranomaisiin, jotka ovat saattaneet jättää huomiotta varoitukset satamassa makaavasta räjähdysherkästä materiaalista.

Miehistö surkeissa oloissa

Räjähdyksen aiheuttanut ammoniumnitraattilasti jäi satamaan, koska ainetta rahdanneen aluksen miehistölle ei maksettu palkkoja eikä varustamolla ollut varaa edes satamamaksuihin, kertoo alusta aikanaan kipparoinut venäläinen merikapteeni tiedotusvälineille.

Kapteeni Boris Prokosevin mukaan hänen komennossaan purjehtinut Rhosus-alus lähti vuonna 2013 Batumin satamasta Georgiasta kohti Mosambikia lastinaan 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Miehistön olot olivat umpisurkeat, eikä rahaa ollut, Prokosev sanoi Eho Moskvi -radioaseman haastattelussa.

Prokosevin mukaan aluksen omisti Kyproksella asuvan venäläisen liikemiehen Igor Gretshuskinin varustamo Teto Shipping.

Kapteenin mukaan yhtiöstä ilmoitettiin lopulta, ettei rahaa ole ja Rhosusin on poikettava Beirutin satamaan hakemaan lisää rahtia kulujen kattamiseen.

Aluksen matka tyssäsi kuitenkin täysin Beirutissa, sillä rahaa satamamaksuihin ei ollut. Venäläisistä ja ukrainalaisista merimiehistä koostuva miehistö sai niin ikään tarpeekseen ja jätti laivan.

Rhosus jäi satamaan, missä sen lasti siirrettiin lopulta aluksesta satamavarastoon.

Uhrimäärä nousee, raivo hallintoa vastaan kasvaa

Kuolonuhreja räjähdyksen jäljiltä oli perjantaina alkuillasta tiedossa 154. Loukkaantuneita on yli 5 000 ja kadonneita etsitään yhä, joten myös uhrimäärän odotetaan nousevan.

Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä. Aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.

Torstai-iltana kansalaisten turhautuminen maan hallitukseen purkautui mielenosoituksena Beirutin keskustassa. Poliisi ja turvallisuusjoukot käyttivät mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto NNA.

Mielenosoittajien kerrottiin muun muassa sytyttäneen tulipalon ja heittäneen turvallisuusjoukkoja kivillä.

AFP:n mukaan aktivistit yrittävät koota laajaa hallituksen vastaista mielenosoitusta lauantaiksi.

Libanon oli jo ennen räjähdystä taloudellisessa kaaoksessa. Maata ovat vaivanneet muun muassa työttömyys, hyperinflaatio ja korruptio. Libanonin valuutan liiran arvo on romahtanut, ja suuri osa maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.Lisäksi maassa on noin 1,5 miljoonaa naapurimaa Syyrian sotaa paennutta pakolaista.

Lue myös:

    Uusimmat