MTV seuraa: Puolet Beirutista tuhoutui räjähdyksessä, raunioista etsitään eloonjääneitä – kaupunkiin kahden viikon poikkeustila, suurin osa suomalaisista tavoitettu

2:21
Voimakas räjähdys ja paineaalto tallentui useille paikallisten kuvaamille videoille.

Voimakas räjähdys on ravistellut Libanonin pääkaupunkia Beirutia. Viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 135 on kuollut ja 5000 ihmistä on loukkaantunut sekä rakennuksia kaupungilla on tuhoutunut räjähdyksessä, kertoo uutistoimisto Reuters. Diplomaattilähde kertoo myös Suomen edustuston vaurioituneen.

5.52: Libanonin entiset johtajat vaativat Beirutin räjähdyksestä kansainvälistä tutkimusta, kertoo CNN. Maan entiset pääministerit Najib Mikati, Fouad Siniora, Saad Hariri ja Tammam Salam pitävät tarpeellisena pyytää Yhdistyneitä kansakuntia tai Arabiliittoa perustamaan tutkintavaliokunnan selvittämään Libanonissa tapahtuneen katastrofin olosuhteita ja syitä.

Myös kansainväliset avustusjärjestöt toistivat pyynnön.

20.39: Suurin osa suomalaisista, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen Libanoniin, on tavoitettu eilisen räjähdyksen jälkeen. Ilmoituksia on tehty yhteensä 40, joista 12:ssa yksilöidään henkilön olevan Beirutissa.

Ulkoministeriön mukaan yksi suomalainen loukkaantui räjähdyksessä. Muut tavoitetut ovat kunnossa.

19:03: Suomen Punainen Risti (SPR) ei ole vielä saanut avustuspyyntöä Libanonista, kertoi kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski STT:lle keskiviikkona.

Vastaavissa onnettomuustilanteissa SPR lähettää apua sitä kaipaavan maan pyynnöstä.

– Tällä hetkellä pyyntöä ei ole vielä tullut, mutta tilannetta seurataan tarkasti, Saarikoski sanoi.

SPR odottaa arviota Libanonin pääkaupungin Beirutin avun tarpeesta ja tekee päätökset paikallisten pyyntöjen perusteella. Mahdollinen avustuspyyntö tulee Saarikosken arvion mukaan lähipäivinä.

– Jos avustuspyyntö tulee, niin totta kai mietimme avun lähettämistä.

Kansainvälinen Punaisen Ristin liitto tukee tällä hetkellä Libanonin Punaista Ristiä rahallisesti.

18.31: Ranskassa on aloitettu tutkinta Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneesta räjähdyksestä. Viranomaiset kertovat, että räjähdyksessä haavoittui tämän hetken tietojen mukaan yli 20 Ranskan kansalaista.

Ranska on kertonut jo lähettäneensä Libanoniin apua räjähdyksen jälkiraivaukseen ja haavoittuneiden hoitoon. Presidentti Emmanuel Macron vierailee Libanonissa torstaina.

Yhteensä räjähdyksessä tiedetään kuolleen yli 110 ihmistä, ja haavoittuneita on tuhansia. Kymmeniä ihmisiä on edelleen kateissa.

17.50: STT:n mukaan Libanonin hallitus on julistanut maan pääkaupunkiin Beirutiin kahden viikon poikkeustilan eilisen räjähdyksen jäljiltä, kertovat useat kansainväliset mediat. Satamassa tapahtunut valtava räjähdys tappoi ainakin yli sata ihmistä, ja lisäksi tuhansia ihmisiä haavoittui. Pelastustyöt ovat edelleen kesken.

Muun muassa BBC kertoo, että sataman varastoinnista ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset on asetettu kotiarestiin tuhoisan räjähdyksen tutkinnan vuoksi. BBC:n mukaan arestia valvoo armeija. Uutistoimisto AFP kuitenkin kertoo, että hallitus vasta tavoittelee kotiarestimääräystä. 

17.23: Beirutissa Libanonissa pelastajat etsivät edelleen raunioista eilisestä räjähdyksestä selvinneitä. Tähän mennessä kuolleita tiedetään olevan yli sata ja haavoittuneita tuhansia, mutta raivaustöiden edetessä lukemat saattavat kasvaa.

Paikallisviranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä ja aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.

Satama-alueella tiistaina tapahtuneen räjähdyksen aiheutti keskiviikon arvioiden mukaan satamassa syttynyt tulipalo, joka sytytti toisessa varastossa olleen valtavan, 2 750 tonnin ammoniumnitraattimäärän. Vahvistamattomien tietojen mukaan ammoniumnitraatti oli aikoinaan takavarikoitu satamaan tulleesta laivasta.

15.27: Räjähdyksen runtelemalla Beirutilla on edessä runsaasti haasteita tulevaisuudessa. Taloudellisen ahdingon lisäksi maan koronavirustilanne voi synkentyä nopeasti.

Suomen Punaisen ristin alue-edustajana Lähi-idässä toimiva Kaisa Rouvinen arvioi MTV Uutisille, että Libanon tulee tarvitsemaan kansainvälistä apua räjähdyksen aiheuttamien seurauksien selättämiseksi. Lue lisää:

15.20: Valtavan räjähdyksen seurauksena Beirutin sairaalat ovat täyttyneet ääriään myöden. Hätä-apua on lähetetty useasta eri maasta. Katso lisää aiheesta tästä jutusta:

13.28: Beirutin räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä, arvioivat paikallisviranomaiset. Aineelliset vahingot ovat 3–5 miljardia dollaria.

Satama-alueella eilen tapahtunut räjähdys on tuhonnut ainakin puolet kaupungista. Räjähdys tappoi ainakin sata ihmistä ja liki 4 000 loukkaantui. Raivaus- ja pelastustyöt ovat kesken, joten uhriluku tulee todennäköisesti vielä nousemaan.

Kello 10.37: Beirutissa ja Libanonissa palvelevat suomalaiset rauhanturvaajat ja sotilastarkkailijat ovat kunnossa, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) aamulla Ylen aamu-tv:lle.

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil kertoi tiedotteessaan aiemmin, että Beirutin tiistai-illan räjähdyksessä on loukkaantunut myös rauhanturvaajia, joista osa on loukkaantunut vakavasti.

Unifil ei kerro loukkaantuneiden tarkkaa lukumäärää. Operaation laiva oli kiinnitettynä satamaan, kun räjähdys tapahtui alkuillasta. Laiva vaurioitui räjähdyksessä.

Lähde: STT

Kello 10.10: Beirutin räjähdyksessä lievästi loukkaantunut suomalainen on päässyt pois sairaalasta, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Tiina Tähtinen MTV Uutisille. Kaikkia suomalaisia ei ole Tähtisen mukaan vielä tavoitettu.

Kello 9.30: Beirutin satamassa epätoivoiset ihmiset yrittivät etsiä kadoksissa olleita sukulaisiaan. Eräs satamaa vartioivista sotilasta kertoi uutistoimisto AFP:lle, että satama muistuttaa sotatannerta.

– Näky on katastrofaalinen. Ruumiita on kaikkialla ja ambulanssit kuljettavat niitä edelleen pois, sotilas kuvaili. 

Räjähdyksen voima oli niin valtava, että sen ääni kuultiin ympäri maata. Räjähdys tuntui myös Kyproksella, johon on matkaa 240 kilometriä.

– Se oli kuin atomipommi, sanoi AFP:n mukaan yli 70-vuotias eläkkeellä oleva opettaja Makrouhie Yerganian, joka on asunut sataman lähellä vuosikymmeniä.

Monet maat ovatkin jo luvanneet apua Libanonille, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Myös Israel tarjosi tiistaina humanitaarista apua naapurimaa Libanonille.

Lähde: STT

Kello 9.26: Video- ja kuvamateriaalia räjähdyksistä on levinnyt muun muassa Twitterissä. Global Times julkaisi turvakameravideon, jossa isä ja poika pakenevat pöydän alle suojaan Beirutin räjähdystä eilen illalla klo 18.08.

Kello 8.48: Libanonin punaisen ristin mukaan ainakin 100 ihmistä on kuollut ja yli 4000 loukkaantunut räjähdyksien seurauksena.

Tiina Tähtinen ulkoministeriön viestinnästä kertoo STT:lle, Suomen edustuston kansliatilat ovat täysin vaurioituneet, mutta tiloissa ei ollut ketään sisällä.

Ulkoministeriö on tavoittanut tiloissa työskentelevät suomalaiset. Suomen edustustossa työskentelee normaalisti kolme suomalaista työntekijää, mutta kesälomakauden takia heitä on tällä hetkellä kaksi.

Tähtisen mukaan Beirutiin on tehty 12 ja Libanoniin 40 matkustusilmoitusta. 

Ulkoministeriö ei ole vielä tiedä, onko räjähdyksissä loukkaantunut suomalaisia. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia yritetään parhaillaan tavoittaa.

Viranomaiset epäilevät ammoniumnitraatin olleen syy räjähdyksiin

Uutistoimistojen ja silminnäkijöiden mukaan räjähdys tapahtui satama-alueella, jossa sijaitsee varastorakennuksia.

Useista videoista näkyy ensin sankkaa savua ja sen jälkeen valtava räjähdys ja paineaalto. Räjähdyksiä kerrotaan olleen kaksi, joista toinen oli pienempi.

Satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan.

Reutersin mukaan presidentti Michel Aoun on kertonut, että 2750 tonnia ammoniumnitraattia oli varastoitu kuuden vuoden ajan satamassa ilman turvatoimenpiteitä. Presidentti toteaa, että sitä ei voida hyväksyä.

Reuters kertoo myös, että presidentti Auon vaatii valtioneuvoston koolle kutsumista hätätilan julistamista varten.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo, että ammoniumnitraatti ei ole palava aine, mutta se kiihdyttää muiden aineiden palamista. Puhdas ammoniumnitraatti voi tietyissä olosuhteissa myös räjähtää. Räjähdyksen mahdollisuutta voi lisätä voimakas kuumentuminen esimerkiksi tulipalossa, STT kertoo.

Hallinnon mukaan kyse ei ole ulkopuolisten asettamasta pommista tai muusta sellaisesta räjähteestä.

Tuhansia loukkaantunut ja kateissa

Libanonin terveysministerin Hamad Hasanin mukaan räjähdyksessä on loukkaantunut "erittäin korkea määrä henkilöitä", uutistoimisto Reuters kertoo.

– Lukuisat ihmiset ovat kadoksissa. Ihmiset kyselevät  päivystysosastoilta rakkaitaan, mutta heitä on vaikea yöllä etsiä, koska on pimeää ja sähköt eivät toimi, Hasan kertoo Reutersille. 

Hasan kertoo 78 ihmisen kuolleen, mutta määrään uskotaan kasvavan. BCC:n ja paikallisten medioiden mukaan useat ihmiset ovat jääneet sortuneiden rakennusten ja räjähdyksestä aiheutuneen lentävän romun alle. 

BBC:n mukaan sairaalat ovat kuormittuneet loukkaantuneista ihmisistä, ja ne ovat myös kärsineet vahinkoja onnettomuudessa. Terveysministeriön mukaan loukkaantuneita on yli 4000.

Räjähdys tuntui ympäri kaupunkia ja tuhosi rakennuksia

Hasanin mukaan räjähdys on tehnyt laajaa tuhoa kaupungissa, ja viranomaiset pelkäävät kuolonuhreja olevan vielä enemmän.

Paikallislähteiden mukaan räjähdys tuntui ympäri kaupunkia. 

Video: Räjähdyksen voima tallentui paikallisten kuvaamille videoille

2:08

Suomen edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen kertoi hetki sitten puhelimitse Beirutista MTV Uutisille, että vahingot ovat erittäin huomattavia. 

– [Räjähdys] oli merkittävä ja tuntui kaukana, Kauppinen kuvailee.

Yksi ulkoministeriön Libanonista tavoittama suomalainen on loukkaantunut lievästi. Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan STT:lle, että loukkaantuminen liittyy Beirutin eilisiin tapahtumiin.

Ulkoministeriö on tavoitellut matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia Libanonista Beirutissa tiistaina tapahtuneiden räjähdysten jälkeen. Ministeriö on tavoittanut tähän mennessä yhteensä 18 suomalaista.

Kauppisen mukaan he ovat jatkuvasti yhteydessä sairaaloihin, jotta saavat tietää onko suomalaisia tuotu niihin hoidettavaksi.

Kauppisen mukaan myös Suomen edustusto on kärsinyt pahoja vahinkoja. Myös pääministeri Sanna Marin vahvistaa tämän Twitterissä. 

Uutinen päivittyy.

Video: Valtava paineaalto ja räjähdys tallentuivat paikallisen kuvaamalle videolle

0:08

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja